Осъдиха бивш министър в Италия

Осъдиха бивш министър в Италия | StandartNews.com

Пескара. Бивш италиански финансов министър беше осъден на близо 10 години затвор за участие в корупционни схеми докато е бил част от местното самоуправление на страната, предаде бТВ.

През 2008 г. Отавиано дел Турко беше лишен от свобода за месец и принуден да подаде оставка като губернатор на централната област Абруцо, след като бизнесмен уведоми следователи, че му е дал рушвет в размер на 6 млн. евро.

Съд в Пескара, най-големият град в областта, обяви Турко за виновен по обвиненията за корупция. Бившият министър е осъден на 9 години и 6 месеца затвор, глоба в размер над 3 млн. евро и получи доживотна забрана да заема публични длъжности.

Политикът, който е под домашен арест от 5 години, може и да не влезе в затвора, ако обжалва присъдата си.

"Невинен съм", заяви той пред местния вестник "Чентро". Адвокатът му, Джандоменико Каяца, обвини следователите, че не са успели да проследят "дори едно евро" от подкупите, заради които е било повдигнато делото.

Турко е бивш синдикалист; бил е министър на финансите в периода 2000-2001 г., а през 2005 г. е избран за губернатор на Абруцо. Той е член на левоцентристката Демократическа партия (ДП) и близък до бившия премиер консерватор Силвио Берлускони.

Съдът издаде и осъдителни присъди срещу 8 други обвиняеми, в това число Винченцо Мариа Анджелини - човекът, признал че е дал подкуп на Турко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай