Няма да има общ минимален доход в ЕС

Няма да има общ минимален доход в ЕС | StandartNews.com

Страсбург. Инициативата за въвеждане на безусловен базов доход за всеки пълнолетен гражданин на ЕС се провали. Петицията не можа да събере нужните 1 милион подписа, за да влезе за обсъждане в Европарламента.

До 14 януари за общо 8 месеца в откритите за целта онлайн платформи в страните членки бяха получени 285 000 парафа. Българите са били най-активни в подкрепа на идеята за гарантиран минимален доход за всеки европеец над 18 г. независимо дали работи или не. При квота от поне 13 500 подписа страната ни се представи с близо 30 000 гласа. След нас по активност са Словения, Хърватска, Белгия и Холандия. С най-много подписи са Германия, Франция, Унгария, Швеция и Испания.

Засиленият интерес в България се обяснява с включването на структурите на КНСБ в агитирането за тази нова икономическа и социална концепция. Тя се появи в противовес на неолибералния модел на развитие. Идеята е държавата да осигури на гражданите си минимален доход, който да покрива най-належащите им нужди. Една от спряганите суми беше 400 евро на месец. Целта е хората да не са принудени да работят единствено за хляба си и да имат повече свобода на избор. Организаторите на кампанията планират да я възобновят през 2015 г.

В момента гарантираният минимален доход в България е 65 лв. и се дава като социална помощ за хората без никакви доходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай