НС и Бундестага обменят стажанти

НС и Бундестага обменят стажанти | StandartNews.com

София. За разширяване на програмата за обмен на студенти в Германския Бундестаг и в българския парламент се договориха председателят на Народното събрание Михаил Миков и депутатът от Бундестага Волфганг Бьорнзен. Председателят на парламента се срещна с германска делегация, която е на посещение в България по повод избора на практиканти за участие в програмата "Международна парламентарна практика" на Германския Бундестаг.
Михаил Миков отбеляза, че цени много високо възможностите, които предлага стажантската програма за младите българи – да се запознаят отблизо с опита на германската законодателна институция.

Волфганг Бьорнзен сподели, че над 100 български практиканти досега са имали възможността да завършат петмесечния стаж в Германския Бундестаг, чиято цел е да натрупат практически опит в областта на парламентарната работа. По думите му българските практиканти са изключително умни, трудолюбиви и старателни.

Той заяви, че оценява високо големия интерес на младите българи да следват в германски университети и отбеляза, че в момента българските студенти са около 6000. "Те са добри посланици на вашата страна", допълни германският гост.

Председателят на българския парламент изрази готовност лично да се срещне с практикантите, които ще бъдат избрани тази година, както и Народното събрание да предостави възможност на бъдещите наши стажанти да се запознаят отблизо с дейността на българския парламент преди заминаването им в Берлин.

Михаил Миков увери Волфганг Бьорнзен, че Народното събрание ще организира от своя страна неколкоседмичен стаж за германски студенти у нас. Споделено бе разбирането, че придобитият опит в парламентарните институции на двете страни ще бъде особено ценен за бъдещата професионална реализация на младите хора.

Германският парламентарист допълни, че стажантската програма, в която участват 29 страни, се провежда под патронажа на председателя на Бундестага. Михаил Миков се ангажира програмата на българските участници да бъде под негов патронаж.

Председателят на Народното събрание изрази желанието на българските парламентаристи да се запознаят с опита на Бундестага в областта на изследването и проучването на законодателството. Той информира госта, че Народното събрание има намерение да изгради подобна структура.

Волфганг Бьорнзен предложи Бундестагът да покани български експерти, които да се запознаят пряко с работата в тази сфера и опита на Германския Бундестаг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай