Новата Тачър от Германия

Анджи и Маги са пример за политическия талант на дамите

Новата Тачър от Германия | StandartNews.com

Берлин. На политическия небосклон в Европа през последните десетилетия блестят плеяда от дами, които с ум, талант и амбиция се изкачиха на върха на властта. В списъка на талантите в политиката записаха имената си норвежкият премиер Гру Харлем Брунтланд, туркинята премиер Тансу Чилер, финландският президент Таря Халанон, латвийският президент Вайра-Вике Фрайберга, литовският президент Далия Грибаускайте, хърватката премиер Ядранка Косар. Най-ослепителни са обаче звездите на покойния британски премиер Маргарет Тачър и на сегашния германски канцлер Ангела Меркел, която преди дни спечели трети мандат във властта.

Житейският и професионален път на Меркел и Тачър и си приличат, и различават. Но и двете застават начело на нациите си в трудни, дори кризисни моменти за страните им и за Европа, и с енергични и далновидни действия се справят успешно със ситуациите. Маргарет Тачър успешно правеше това 11 години през 80-те и 90-те на миналия век, а Ангела Меркел 8 години през първото десетилетие на XXI век и ще продължи в тази посока още един мандат. Така тя може да бие рекорда на Тачър по продължителност като шеф на изпълнителната власт.

С третия си мандат Меркел всъщност се нарежда на едно от първите места сред канцлерите на Германия след Втората световна война. Както Тачър бе първата жена, влязла на Даунинг стрийт 10, така Меркел е първата дама канцлер в Германия, като освен това е и от бившата ГДР.

И Меркел, и Тачър не произхождат от политическия елит. Бащата на Меркел е протестантски пастор, а на Тачър - бакалин. Пасторът преценявал, че в тоталитарното общество по-добре е дъщеря му да се занимава с наука, отколкото с политика и затова Меркел завършила физика, при това с докторат. Лондонският бакалин пратил дъщеря си да учи химия и тя завършила с магистратура и дори започнала работа като химик в лаборатория. Но явно и двете млади и умни жени са носили в себе си призванието за политика, което в определен момент напълно обсебва животът им.

По този път Меркел си спечели славата на най-силната жена в Германия и в Европа, като неотдавна оглави и класацията за най-влиятелните жени в света. Наричат я Желязна лейди, но всъщност тя не действа с железен юмрук, а с ум, хладнокръвие и издръжливост. "Желязна" е главно в преследването на набелязаните цели. Повече й подхожда Мамчето, както галено я наричат мнозинството германци. Тя няма деца, но за нея всички германци са деца, за чието благоденствие тя не престава да се грижи.

За разлика от повечето си съперници и конкуренти Меркел е минала през много изпитания, докато стигне до върха. Тя се налага първо в най-консервативната и най-мъжка партия в Европа - Християндемократическия съюз (ХДС) - където процентът на жените членки е едва 25. Партията е създадена предимно от и за богати мъже католици от Западна Германия. А Меркел е източногерманка, протестантка, жена. Меркел влиза в политиката с протекцията на бившия канцлер Хелмут Кол. Затова я наричат Момичето на Кол. След скандала с "черните каси" на партията, в който бе замесен партийният лидер Кол, тя поема кормилото на ХДС, изчиства имижда й и я извежда към изборна победа през 2005 г. Към гальовните й имена се отнася и нежното Анджи. Гърците обаче я смятат за враг номер едно, сравняват я с Хитлер и горят нейни чучела заради строгите мерки за икономии за излизане на Гърция от кризата, с които тя обвързва предоставянето на милиардите финансова помощ за потомците на древна Елада.

Тачър започва да се занимава с политика още преди да е навършила 30 години, а на 33 вече е депутат в парламента, след което следват редица министерски постове, преди да оглави Консервативната партия и да поеме премиерството през 1979 г. Меркел влиза в политиката на 35 години, 16 години след началото на политическата си кариера, през 2005 г. става лидер на ХДС и канцлер на Германия.

Прякорите на Тачър също не са един и два, но за разлика от тези на Меркел те са отрицателни: Кървавата Марго, Танка, Таран, Лавкаджийската дъщеря. Удостоената от кралица Елизабет Втора с титлата баронеса получава негативни прякори заради болезнената за обществото във Великобритания реформаторска икономическа политика, която тя провежда, за да укрепи икономиката на Албиона, заради ликвидирането или приватизирането на недоходоносни отрасли и за увеличаване на данъците. За Тачър по приляга прякорът Желязната лейди, защото освен с безкомпромисни финансови реформи силово се разправи с терористите от ИРА и проведе успешно войната на Великобритания с Аржентина за Фолклендските острови.

Наричат Меркел новата Желязна лейди, но всъщност тя не действа с железен юмрук, а с ум, хладнокръвие и издръжливост. Поради това и за мнозинството тя е Мамчето. Анджи, което е също едно от галените имена на Меркел, е най-харесваният канцлер в историята на Германия. От години одобрението за нея не пада под 60 процента. При канцлерката решава не сърцето, а интелектът. Това качество е особено необходимо по време на финансови сътресения, каквито сега преживява Европа и които се преодоляват главно с помощта на най-мощната и стабилна държава в Европа - Германия. Според различни анкети на общественото мнение в разни страни от ЕС изборът на Меркел съвпада не само с желанието на мнозинството германци, а с надеждите на повечето европейци за по-добро бъдеще. Явно на хоризонта няма друг политик, който в момента би могъл да я замести. Нито французинът Франсоа Оланд, нито британецът Дейвид Камерън биха се справили с нейната роля.

59-годишната Меркел е омъжена повторно за учения Йоахим Зауер, но продължава да носи фамилното име на първия си мъж. Приятелите й твърдят, че Анджи има прекрасно чувство за хумор. За разлика от Маги повечето врагове на Анджи са извън Германия, главно в еврозоната, чиито проблеми тя се опитва да решава. Но и двете първи дами на съвременната европейска политика, въпреки критиките срещу тях по разни поводи, имат огромна популярност и запазени места в историята. За много дами, които също се стремят да овладяват изкуството на политиката и да правят кариера в тази област, те са поучителен пример.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай