Петък,

„Мудис": Кипър е пред банкрут

От: Failed to load user -
1814
„Мудис": Кипър е пред банкрут
A
A
A

Никозия. Рейтинговата агенция „Мудис" предупреди, че Кипър продължава да е заплашен от банкрут и излизане от еврозоната, въпреки постигнатото споразумение с Еврогрупата за спасителен пакет в размер на 10 млрд. евро в замяна на реструктурирането на двете водещи кипърски банки и провеждането на антикризисни мерки.

От „Мудис" смятат, че докато правителството в Никозия разработва планове за стимулиране на икономическия ръст, се запазва възможността Кипър да не успее да изпълни своите дългови задължения,предаде ИТАР-ТАСС. Според рейтинговата агенция потенциалното излизане на островната държава от еврозоната ще се обсъжда още много години.

„Мудис" не изключва възможността да се наложи Кипър да потърси допълнителна спасителна помощ.

Междувременно кипърското финансово министерство облекчава мерките върху банковите операции, но ограниченията за теглене на пари остават, пише ИТАР-ТАСС, цитирайки кипърски гръцки медии.

В постановление на финансовото ведомство се казва, че банковите преводи за физически лица вътре в страната се увеличават от две на три хиляди евро на месец, и от 10 хиляди на 50 хиляди евро за юридически лица.

Преводите между банките в размер от 50 до 300 хиляди евро за юридическите лица ще се изпълняват без предварително разрешение от централната банка, но с по-рано депозирани документи.

Всички други ограничения за финансовите институции няма да бъдат променяни - от банкоматите в Кипър могат да бъдат теглени до 300 евро на ден, а разрешените парични преводи извън страната са до 2000 евро на месец.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички