Многохилядни стачки обхванаха Гърция

Полиция използва сълзотворен газ за разпръсването на десетки училищни пазачи

Многохилядни стачки обхванаха Гърция | StandartNews.com

Атина. Гръцките учители започнаха петдневна стачка в понеделник срещу предприетите от правителството съкращения в държавния сектор. Участието в протестните действия бе неочаквано високо, като към учителите се присъединиха училищната охрана, университетските служители и други работници в публичния сектор, пише вестник Катимерини.

Според синдиката на учителите около 90% от членовете му са се включили в стачните действия, което е доста повече от очакваното от правителството. Министерството на образованието очакваше да участват между 60 и 80%. Но за гръцкия кабинет по-сериозен проблем са съобщенията, че в над десет училища са започнали седящи стачки, отбелязва изданието.

Най-малко 17 000 учители и държавни служители излязоха по улиците на Гърция, за да протестират срещу правителствените планове за принудително прехвърляне на работна ръка и съкращения в публичния сектор, предаде АФП.

Около 7000 работници в публичния сектор са се събрали от обяд пред няколко министерства в Атина, по данни на полицията.

В северния град Солун полицията оценява броя на участниците в акцията на 10 000 души.

Стачките започнаха ден преди консервативният премиер Андонис Самарас да отпътува за Брюксел за преговори с чиновници от ЕС и преди началото на нов одит в Атина от представители на тройката международни кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ, от който зависи поредният транш от спасителните заеми. Очаква се одитът да приключи в края на месеца.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ за разпръсването на десетки училищни пазачи, които се опитаха да нахлуят в сградата на министерството на реформите, след като работниците в обществения сектор започнаха седмица на стачни действия срещу планираните съкращения, изисквани от международните кредитори, съобщава Ройтерс.

След лятната ваканция, пазачите, които патрулират в района на училищата и наблюдават за безопасното пресичане на пътя, учителите и лекарите започнаха стачни действия.

Хиляди протестиращи проведоха шествия по улиците на Атина, отправяйки се към парламента, като носеха банери с надписи „Без уволнения!" и „Нека изритаме правителството, ЕС и МВФ".

Центровете на Атина и Солун бяха затворени за автомобилния трафик за часове.

Лекарите от държавните болници започват тридневна стачка във вторник. Адвокатите също спират работа за два дни в знак на протест срещу реформи, свързани с тяхната професия. Юристите са недоволни от промени в адвокатския кодекс, който отменя голяма част от привилегиите им и на практика е стъпка към отварянето на професията.

Кулминацията на протеста ще бъде в сряда и четвъртък с 48-часова национална стачка, организирана от най-големия синдикат в обществения сектор АДЕДИ.

Гърция се е ангажирала до края на годината да постави 25 000 държавни служители в т. нар. "трудов резерв", където те ще бъдат прехвърлени на позиции или уволнени.

Съкращенията на работещи в държавния сектор е чувствителен въпрос в изпадналата в криза Гърция, където безработицата наближава 28 процента, а бедността се увеличи през шестте години рецесия.

Международните кредитори предупреждават, че милиардите евро помощ, отпускани на Гърция, ще спрат, ако страната не реформира склонния към корупция държавен апарат, коментира Ройтерс

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай