Петък,

Меркел предлага ранно пенсиониране

От: Failed to load user -
3469
Меркел предлага ранно пенсиониране
A
A
A

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел предложи да се въведе ранно пенсиониране, за да може да се реши проблемът с младежката безработица, съобщи Ройтерс.

В много от страните в Еврозоната младежката безработица е достигнала 50%. Именно това се сочи от анализатори като проблем, който възпрепятства възстановяването на европейската икономика. Според Меркел ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места.

ЕС има план след 2014 година да бъдат заделени 6 млрд. евро за борба с младежката безработица. Особено остър е този проблем в Гърция, където младежката безработица (в нея попадат хората до 29-годишна възраст) е 59,3 на сто. В Испания и Португалия нивото също е над 50%, посочва Investor.bg.

„Не би ли било по-лесно да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране", пита Меркел. Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява канцлерът.

Проблемът обаче е, че в самата Германия подобни програми се считат за твърде скъпи и неефективни. Това ги поставя под остра критика. С оглед влошената демографска структура в почти всички страни на Стария континент и тенденцията за повишаване на пенсионната възраст идеята на Меркел изглежда доста екстравагантна за приложение.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички