Меркел предлага ранно пенсиониране

С освобождаване на работни места ще се бори младежката безработица

Меркел предлага ранно пенсиониране | StandartNews.com

Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел предложи да се въведе ранно пенсиониране, за да може да се реши проблемът с младежката безработица, съобщи Ройтерс.

В много от страните в Еврозоната младежката безработица е достигнала 50%. Именно това се сочи от анализатори като проблем, който възпрепятства възстановяването на европейската икономика. Според Меркел ситуацията може да бъде облекчена чрез програми за ранно пенсиониране, които да освободят работни места.

ЕС има план след 2014 година да бъдат заделени 6 млрд. евро за борба с младежката безработица. Особено остър е този проблем в Гърция, където младежката безработица (в нея попадат хората до 29-годишна възраст) е 59,3 на сто. В Испания и Португалия нивото също е над 50%, посочва Investor.bg.

„Не би ли било по-лесно да направим това, което Германия направи – за няколко години да се въведе програма за ранно пенсиониране", пита Меркел. Подобни схеми може да се комбинират с регулации, задължаващи компаниите да наемат по-млади служители. С тях може да се отварят и работни места в публичния сектор, обяснява канцлерът.

Проблемът обаче е, че в самата Германия подобни програми се считат за твърде скъпи и неефективни. Това ги поставя под остра критика. С оглед влошената демографска структура в почти всички страни на Стария континент и тенденцията за повишаване на пенсионната възраст идеята на Меркел изглежда доста екстравагантна за приложение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай