Меркел е убедена в изборната победа

Меркел е убедена в изборната победа | StandartNews.com

Берлин. Седмица преди изборите за германския парламент, в най-голямата по територия провинция на Германия - Бавария има избори за местен парламент, които политическите наблюдатели описват като тест за настроенията на избирателите преди решителния вот следващата неделя.

Социологическите проучвания дават голяма преднина на управляващия от дълги години в Мюнхен Християнсоциален съюз, партия близка до Християндемократическия съюз на Ангела Меркел. Някои прогнозират дори абсолютно мнозинство за Християнсоциалния съюз, начело на който е министър-председателят на провинцията Хорст Зеехофер.

Далеч назад в предвиждането са опозиционните партии. Социалдемократите са с около 20%, Баварската партия на т. нар. свободни избиратели и Зелените са с по около 10%. Така е малко вероятно социалдемократическият кандидат за министър председател – сегашният кандидат за кмет на Мюнхен - да съумее в коалиция със зелените и свободните демократи да сформира нов кабинет.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел, е убедена в победата на своя коалиционен партньор Христиансоциален съюз, предаде Би Би Си.

Христиансоциалният съюз контролира властта в Бавария вече повече от половин век и на днешните избори планира да получи най-малко 47% от гласовете. Коментирайки съюза на консервативната коалиция, лидерът на Христиансоциалния съюз Хорст Зеехофер изрази увереност в успеха на парламентарните изборите, като заяви в събота: „Скъпа Ангела, ние ще поставим топката, а на теб ти остава само да вкараш гол."

Социологически проучвания показват, че в момента консерваторите се радват на подкрепата на около 40% от избирателите, а това значи, че за формиране на следващото правителство партията на Ангела Меркел ще трябва да влезе в коалиция и със „Свободна демокрация".

Експерти подчертават, че настроенията на избирателите в Бавария съществено се различават от предпочитанията на жителите в останалата част на Германия и допускат, че успехът на консерваторите тази неделя сериозно ще повиши шансовете на Меркел за успешно представяне след седмица.

На този фон още по-интересно изглежда последното общонационално проучване на ARD, според което 47% от анкетираните се обявяват за голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи в национален мащаб, а само 38% за продължаване на досегашната коалиция в Берлин

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай