Масови протести заради расистко убийство в Гърция

Самарас: Правителството няма да позволи на потомците на нацистите да тровят обществения живот

Масови протести заради расистко убийство в Гърция | StandartNews.com

Атина. Протести обхванаха цяла Гърция, след като в сряда вечерта неонацисти убиха рапър антифашист в Пирея, предадоха световните агенции.

Хиляди младежи участваха в демонстрации, които прераснаха в масови безредици и бой с полицията. Улиците на големите градове бяха задимени от сълзотворен газ.

Много автомобили бяха опожарени от коктейли Молотов. Десетки граждани бяха арестувани.

Протестът, на който по данни на полицията се събраха около 5000 души, беше организиран на мястото на инцидента.

Местните медии показаха кадри с подпалени от протестиращите кофи за боклук.

Фотограф на Франс прес съобщава, че повечето демонстранти били привърженици на крайната левица.

Междувременно медии и политици призовават за строги мерки срещу неонацистката организация „Златна зора", към която принадлежи убиецът. Той е арестуван и предстои да бъде съден.

Крайнодясната гръцка партия "Златна зора" ще бъде третирана занапред като престъпна паравоенна организация, а нейните членове, ако нарушават закона, ще се наказват най-строго по смисъла на наказателния кодекс, съобщи вестник "Етнос", цитирайки решение на коалиционното правителство в Атина.

Премиерът Андонис Самарас е поискал от компетентните министри - на обществения ред и правосъдието, незабавно да предприемат мерки, за да бъде защитен демократичния характер на държавността от неонацистки набези и да бъдат изолирани всички онези, които с действията си се опитват да нарушат социалния мир.

На среща двамата партньори в кабинета - премиерът Андонис Самарас и вицепремиерът и външен министър Евангелос Венизелос, са постигнали пълно съгласие и смятат, че трябва да бъдат предприети мерки, за да бъде даден решителен отпор на явленията, свързани с насилие и тероризъм в страната.

Двамата са се договорили партията "Златна зора" да бъде санкционирана по смисъла на наказателния кодекс, като са приели предложението на правосъдния министър за разширяване на чл. 187, съгласно който тя следва да се възприема като престъпна организация, както и на чл. 195, третиращ въпроса за формирането на въоръжени групи.

Смята се, че новите поправки в наказателния кодекс ще дадат възможност на полицията да задържа всяка група от граждани, появяваща се на публични места в униформи, подобни на тази с черни блузи, с които са облечени привържениците на Златна зора, дори и тази група да не носи оръжие.

"Гърция няма да търпи неонацистката партия "Златна зора" да подкопава обществения живот и демокрацията", заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, цитиран от Франс прес.

"Правителството е решено да не позволи на потомците на нацистите да тровят обществения живот, да извършват престъпления, да провокират и да подкопават основите на страната, която е родила демокрацията", посочи Самарас в телевизионно послание.

Заради кризата и отчаянието „Златна зора" набира все по-голяма популярност и влияние в Гърция. Инцидентът идва в седмица на бурни протести срещу уволненията в държавния сектор.

34-годишният рапър Павлос Фисас, известен с антифашистката си дейност, гледал футболен мач в заведение в Пирея, когато се оказал заобиколен от 30-ина биячи със черни фланелки и бръснати глави. Един от тях извадил нож и го пробол в сърцето.

Приятелката му извикала на помощ наблизо минаващ полицейски патрул. Служителите на закона обаче се поколебали дали да се намесят. Така те арестували убиеца на местопрестъплението, но не предотвратили убийството.В ареста убиецът признал, че е запален член на неонацистката Златна зора и пет-шест пъти в седмицата участвал в акции на кварталната й организация.

Това е първото политическо убийство в Гърция от 2000 година насам, когато терористи от организацията "17 ноември" застреляха Стивън Сондърс, военно аташе в британското посолство в Атина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай