Мария Габриел призова за инвестиране в потенциала на жените

Мария Габриел призова за инвестиране в потенциала на жените | StandartNews.com

Брюксел. Европейският парламент гласува доклад относно образователната и професионална мобилност на жените в ЕС, който подчертава необходимостта от повишаване на осведомеността относно положението на жените от всички възрастови групи в контекста на политиките на ЕС в областта на образованието, социалната интеграция, средствата за съвместяване на семейния и професионалния живот, здравеопазването и пр. Необходимо е да се обърне по-голямо внимание на участието на жените в процеса на вземане на решения и да се предприемат действия срещу всички форми на дискриминация на пазара на труда.

В писмено обяснение на своя положителен вот при гласуването, евродепутатът Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ) изтъкна, че именно чрез конкретни и ефективни мерки в сферата на образователната и професионална мобилност, Европейският съюз ще излезе от финансовата и икономическата криза.

"Тъй като не можем да се справим без потенциала и способностите на жените, за нас е много важно да погледнем нещата от тяхна гледна точка. Трябва да работим за адаптиране на образователната и обучителната система към новите изисквания на трудовия пазар, за да гарантираме, че жените ще придобият необходимите умения и професионална квалификация", подчерта евродепутатът.

Тя наблегна на необходимостта от насърчаване на мерки за съчетаването на семейния и професионалния живот на жените. Те трябва да бъдат подкрепяни включително в периоди, когато са извън работните си места - в отпуск по майчинство или грижа за зависим родител, за да се осигури бързата им реинтеграция на работния пазар.

"Идеята на стратегията "Европа 2020" не може да бъде осъществена без потенциала на жените. Именно заради това днес трябва да инвестираме в човешкия капитал", призова Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай