Люксембург ще разследва Skype за връзки с NSA

Люксембург ще разследва Skype за връзки с NSA | StandartNews.com

Люксембург. Комисията за защита на данните на Люксембург смята да разследва Skype заради опасения за участието на компанията в подслушванията, провеждани от Националната агенция за сигурност (NSA) на САЩ, предаде в. Гардиън.

Срещу компанията, притежавана от Microsoft, потенциално биха могли да бъдат предявени наказателни и административни санкции, включително забрана за предаване на комуникациите на потребителите й на САЩ.

Skype се е със седалище в европейската страна, и също така може да бъде глобена, ако разследването заключи, че споделянето на данни е в нарушение на законите на Люксембург за защита на данни.

В конституцията на страната е записано, че те са неприкосновени и могат да бъдат разкривани само след съдебна заповед или разрешение от трибунал, избран от министър-председателя.

За момента остава неясно дали предаването на потребителски данни от Skype може да бъде разрешено по такъв начин. Затова и проверките продължават без официални становища, твърдят източниците на изданието.

Когато се появиха първите разкрития на Сноудън, Skype попадна в списъка с компании, които според него съдействат на NSA. Microsoft, като собственик на Skype, отрече подобна практика и подчерта, че именно защото Skype е с централа в Люксембург, тя не може да получава заповеди от NSA. Въпреки това властите на страната са решили да проверят, за да са сигурни, че законите са били спазени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай