Вторник,

Лайчак: Гърция пак ще блокира Македония към ЕС

От: Failed to load user -
1360
Лайчак: Гърция пак ще блокира Македония към ЕС
A
A
A

Братислава. Словашкият външен министър и бивш международен пратеник на Балканите Мирослав Лайчак предвижда, че на следващата среща на високо равнище на Европейския съюз Македония отново да бъде блокирана от Гърция заради вечния спор с името на Македония, независимо от получената за пети път препоръка за започване на преговори, съобщи МИА.

"Европейският съвет по всяка вероятност пак няма да насрочи дата за преговори на Македония", заяви Лайчак. По думите му обаче съюзът е този, който трябва да реши какво ще прави с Македония, тъй като видимо и след пет препоръки от ЕК Европейският съвет не може да вземе решение за започване на преговори.

"Македония е блокирана от 2005 г. и това не е добре, тъй като, ако не е заета с позитивен дневен ред, тя ще бъде заета с по-различен дневен ред. Необходима е промяна в реториката", заяви Лайчак, който вчера говори на конференция в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Словашкият министър наблегна на това, че Македония е първата страна от Западните Балкани, която е започнала интеграцията и е добър пример за междуетническо сътрудничество в региона. По негово мнение ЕС е заинтересован да види всички страни в региона като членки на ЕС.

В същото време македонските медии коментираха, че гръцкият президент Каролос Папуляс е непоклатим в становището си, че македонското правителство трябва да направи завой на 180 градуса в отношението си към Гърция и политиката на собственост към цялата територия и история на Македония.

Вече на два пъти Папуляс с остър тон изпрати послание към македонското правителство, че зелена светлина за членство в ЕС и НАТО Македония ще получи само ако направи отстъпка в спора за името, пише "Утрински весник".


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички