Корупцията струва на ЕС около 120 млрд. евро

Корупцията струва на ЕС около 120 млрд. евро | StandartNews.com

Брюксел. Корупцията в Европа струва на икономиката на страните от ЕС около 120 млрд. евро годишно. Това обяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом малко преди да бъде показан първият доклад на Еврокомисията за корупцията, допълвайки че това е спайващ размер.

По думите й корупцията подкопава доверието в демокрацията и пресушава ресурсите от законната икономика. Тя допълни пред шведския ежедневник "Гьотеборг постен" , че Швеция е сред страните с най-малко проблеми в тази област.

В някои страни процедурите за възлагане на обществени поръчки са уязвими на измами, докато в други основният проблем са партийното финансиране и общинските органи. В някои от страните пациентите се налага да дават подкупи, за да получат адекватно медицинско обслужване, отбелязва тя.

Според изследвания на общественото мнение три четвърти от гражданите в ЕС смятат, че в техните страни корупцията има големи размери. В бизнеса в четири от 10 случая анкетираните описват корупцията като сериозна пречка за правене на бизнес в Европа.

Според официално публикувания първи доклад на Еврокомисията за корупцията днес

Това отбелязва Европейската комисия в първия си доклад за борбата срещу корупция за целия Европейски съюз, предаде пресслужбата на институцията. Според текста корупцията остава предизвикателство за цяла Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай