Кипър продава злато под натиск от ЕС

ЕС решава съдбата на Кипър днес

Кипър продава злато под натиск от ЕС | StandartNews.com

Дъблин. Доклад на Европейската Комисия показа, че Кипър ще трябва да продаде част от златния си резерв, за да набере около 400 милиона евро, които ще са нужни за частичното финансиране на кипърския заем от ЕС.

Кипьр, една от най-малките икономики в ЕС, беше принуден драстично да намали дейността на една от най-големите си банки и да наложи такси на незастраховани банкови депозити, за да бъде одобрен за заем от ЕС и МВФ, възлизащ на 10 милиарда евро.

Драконовските мерки бяха приети много остро от обществото и инвеститорите на острова и успяха на съберат едва 10.6 милиарда евро. Правителството ще може да разчита и на допълнителни 600 милиона евро през следващите три години от увеличенията в данъците върху бизнеса и банковите влогове. Крайната цел е да се съберат 23 милиарда евро между 2013 и 2016, така че Кипър ще трябва да генерира близо 13 милиарда евро, което е с 6 милиарда над предварителните очаквания.

След обявяването на продажбата, цените на златото на международни пазара се понижиха с около 1 процент, достигайки най-ниското си ниво от Май 2012. Заплануваното количество възлиза на близо 10 тона и е най-голямото в еврозоната за последните 4 години, след като Франция продаде 17.4 тона през първата половина на 2009.

Очакванията са икономиката на Кипър да се свие с 8-9% въпреки продажбата, а растежа на БВП да падне до 1.1 през 2015; прогнозата за националния дълг като част от БВП е да надвиши 125% за същия период.

Според данни от Световния Златен Съвет, златният резерв на Кипър възлиза на 13.9 тона, на Португалия – 382.5 тона, на Испания – 281.6 тона, на Италия - на 2,451.8 тона, но предположенията са, че други държави от ЕС няма да прибягват до подобни драстични мерки. Икономическото развитие на споменатите държави беше сериозно нарушено в следствие на световната икомическа криза от 2008 и се наложи да бъдат спасявани от Европейската Централна Банка – това ще бъде основната тема на срещата на финансовите министри от Европейския съюз в Дъблин този петьк, като най-проблематично е положението на Кипър и Ирландия.

Докладът на Европейския Механизъм за Стабилност, обсъждащ условията на спасителния заем, е с дата от 23 Април 2013, според Ройтерс, така че това е ще бъде най-вероятната дата за подписване на спогодбата между Кипър и ЕС.

На същата среща особенио внимание ще бъде обърнато и на доклада на финансовия министър на Словения, Урос Куфер, заради растящите страхове относно икономическите проблеми на страната след приемането на еврото през 2007.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай