Капитанът на "Коста Конкордия" се е признал за виновен

Капитанът на "Коста Конкордия" се е признал за виновен | StandartNews.com

Рим. Франческо Скетино, капитан на разбилия се край бреговете на Италия круизен кораб "Коста Конкордия"се е признал за виновен, съобщи "Кориере дела Сера", позовавайки се аудиозапис от разпита му. Трагедията е причинена от предприета рискована маневра от Скетино, твърди прокуратурата.

"Вината е моя. Нямам какво повече да кажа", казва капитанът пред следователите по време на разпита. "Действах прибързано. И като интелигентен човек, и като капитан в тази ситуация не мога да заровя главата си в пясъка. Длъжен съм да поема цялата отговорност", допълва Скетино.

На борда на катастрофиралия лайнер имаше 4200 души. Инцидентът стана на 13 януари 2012 г. близо до остров Джилио, край бреговете на италианския регион Тоскана. Загинаха 32 души.

В края на миналата година Скетино обвини за трагедията рулевия на кораба - индонезиеца Джейкъб Русли Бин. Скетино твърдеше, че е дал заповед корабът да завие наляво, за да се отдалечи от скалата. "Той обаче направи точно обратното. Ако беше изпълнил правилно заповедта ми, нямаше да се стигне до сблъсъка", заяви тогава екскапитанът.

Скетино е обвинен в непредумишлено убийство и бягство от потъващия кораб, за което може да бъде осъден на 20 години затвор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай