Камерън смени министъра за Шотландия

Камерън смени министъра за Шотландия | StandartNews.com

Лондон. Британското правителство замени министъра, отговарящ за въпросите за Шотландия, в понеделник – само една година преди референдума за независимост, което може да е сигнал за промяна в тактиката на кампанията, съобщи Reuters.

Консерваторите на министър-председателя Дейвид Камерън, техният малък коалиционен партньор либералдемократите и опозиционните лейбъристи искат да запазят статуквото, което осигурява на Шотландия широка автономия в рамките на Обединеното кралство.

Шотландската националната партия, която оглавява местната власт в Единбург, настоява за пълна независимост с аргумента, че страна от 5 милиона души може да постигне по-голям просперитет сама.

Социологическите проучвания сочат, че мнозинството шотландци ще отхвърлят независимостта на референдума, насрочен за 18 септември 2014 г., но с наближаване на гласуването, изглежда, Камерън иска да изостри стратегията на кампанията си.

Премиерът предвижда да проведе още рокади по заместник-министерските постове, които ще обяви по-късно. Той назначи Алистър Кармайкъл, на 48 г., като нов държавен секретар за Шотландия. Той наследява поста от Майкъл Мур. И двамата са от либералдемократите, които имат 11 депутати, представляващи избирателни райони от Шотландия. За сравнение - торите имат само един народен представител от Шотландия.

По информация на анонимен източник на Reuters през последните три години Мур е провел добра, но не особено забележителна, защита на идеята за обединена Великобритания и това е било подходящо за този период. Сега обаче имало нужда от по-борбен стил, казва още източникът.

Министерството за Шотландия оставя голяма част от дневните задачи на правителството в Единбург, но представлява шотландските интереси в сфери като външна политика и отбрана – които не са били делегирани на местната власт. Освен това ведомството се обявява за това Шотландия да остане част от Обединеното кралство.

Ако шотландците изненадат социолозите и подкрепят независимостта, това може да създаде редица проблеми за останалата част от страната. В Шотландия се намира целият подводен ядрен флот на Великобритания и управляващата Шотландска народна партия иска той да бъде преместен.

И оставяйки настрана дискусиите, какво на кого ще принадлежи, някои политически анализатори предупреждават, че отделяне на Шотландия от Великобритания може да намали британското дипломатическо влияние, както и да постави под въпрос перманентното членство в Съвета за сигурност на ООН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай