Сряда,

Италианци снимат филм за библията у нас

От: Failed to load user -
1737
Италианци снимат филм за библията у нас
A
A
A

Велико Търново. Италианци ще заснемат у нас филм за изгубената библия на Вулфила.

Епископът бил просветител на германските племена вестготи и преводач на Библията от гръцки на готски език. Превода е направен през четвърти век Никополис ад Иструм, край сегашното село Никюп.

Тази библия е един от малкото източници на готски език и представлява най-стария писмен документ на германски език. Ръководители на италианския екип са Aлександро Панцаволта и Лука Дубини.

По време на посещението си в старата столица екипът ще се срещне с историци и ще разгледа античните разкопки в региона. Лентата ще носи заглавието „Арианци" и част от снимките ще бъдат в Никополис ад Иструм. Това стана ясно по време на срещата на делегацията от град Равена с кмета Даниел Панов. Гостуването им е свързано и с проучване по проект „Пътят на Библията" и създаването на общ туристически маршрут.

След направата на превода библията на Вулфила изчезва. Появява се през 1700 година в Швеция на пазар за антични стоки. Град Равена също като Велико Търново е кандидат за европейска столица на културата през 2019 година. Между двата града има подписано сътрудничество за партньорство.

Според кмета Даниел Панов сътрудничеството между двата града, които се борят за културна столица на Европа през 2019, ще продължи без значение кой и дали ще спечели приза.
На 8 август италианският екип ще презентира в Равена проучванията, направени към момента. След тази дата екипът ще се отправи към Швеция, където са предвидени още проучвания.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички