Италианският сенат гласува изгонването на Берлускони

Италианският сенат гласува изгонването на Берлускони | StandartNews.com

Рим. Италианският дясноцентристки лидер Силвио Берлускони е изправен пред един от най-тежките удари в неговата 20-годишна политическа кариера в сряда, когато Сенатът гласува за неговото изгонване от мястото му в парламента заради присъда за данъчни измами, предаде Ройтерс.

Гласуването ще бъде кулминацията на месеци на политически спорове и почти сигурно ще доведе до експулсиране на Берлускони от горната камара, отваряйки нова страница за една от най-противоречивите политически фигури в Италия.

77-годишният медиен милиардер, който доминира политиката за две десетилетия, вече изтегли своята партия от коалицията с министър-председателя Енрико Лета след седем месеца в правителството, обвинявайки леви опоненти в опит за "държавен преврат", за да го премахнат.

Сенатът трябва да гласува около 17.00 ч. българско време (18.00 по Гринуич) и да обяви за недопустимо оставането на Берлускони в парламента, след като той бе осъден за организирането на сложна система за незаконно завишени фактури, за да намали данъчното облагане за неговата телевизионна империя Медиасет.

Съдът го осъди на четири години в затвора, заменено с една година, която вероятно ще бъде прекаране в обществено полезен труд, като също така му забрани да заема публична длъжност в продължение на две години, което предотвратява незабавното му връщане към политиката.

По силата на закон, приет с подкрепата на Берлускони миналата година, политици, осъдени за тежки престъпления, са недопустими за парламента, но експулсирането му първо трябва да се потвърди от пълен вот в Сената.

Неговото отстраняване ще има малко непосредствено въздействие върху правителството, което оцеля по време на вот на доверие по бюджета 2014 във вторник, с помощта на група от около 30 дясноцентристки сенатори, които се отцепиха от партията на Берлускони този месец.

Но това ще засили политическото напрежение, което възпрепятства всякакви сериозни реформи в икономиката на Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай