Четвъртък,

Испанският премиер отговоря за корупционния скандал

От: Failed to load user -
4124
Испанският премиер отговоря за корупционния скандал
A
A
A

Мадрид. Испанският премиер Мариано Рахой се яви пред парламента в четвъртък, за да даде показания относно своето предполагаемо участие в корупционния скандал, който подронва авторитета на неговата управляваща Народна Партия, предаде Би Би Си.

Рахой отговоря на въпроси, свързани с незаконните плащания от фонд, ръководен от бившия ковчежник на партията, Луис Барсенас, срещу когото са повдигнати обвинения за данъчни измами.

Рахой заяви, че не е искал да се яви пред парламента, но разискването на корупционния скандал е "започнало да вреди на имиджа на страната". Той се съгласи на изслушването само след като беше заплашен от вот на недоверие.

Премиерът призна, че е направил грешка като "се е доверил на някой, който не е заслужавал това", визирайки Барсенас.

Рахой, както и останалите членове на Народната партия отхвърлят твърденията, че са получавали пари от фонда.
Широко разпространеното недоволство, предизвикано от обвиненията, доведе до антиправителствени протести и призиви за оставката на премиера.

В средата на юли избухнаха сблъсъци между антиправителствени протестиращи и полицията, след като повече от 1000 души се събраха пред щабквартирата на на Народната партия, за да поискат оставката на правителството.

Луис Барсенас, бивш ковчежник на партията, който е задържан по обвинения в подкупи и укриване на данъци, заяви в съда, че е събирал милиони евро от дарения от строителни магнати и ги е разпределял на високопоставени фигури от управляващата партия, включително Рахой.

Въпреки че скандалът урони на доверието в Рахой и подкрепата на гласоподавателите за Народната партия, очаква се той да се задържи на власт, тъй като има мнозинство в парламента.

Испанската опозиционна Социалистическа партия смята, че единственото правилно и допустимо решение е премиерът Мариано Рахой да обяви оставката си, когато в четвъртък се яви пред Конгреса, за да отговори на въпросите около корупционния скандал, разтърсващ управляващата Народна партия, пише испанският вестник "Ел Паис".


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията