Хаос във Венеция от нов правилник

Гондолиерите вече с дрегер и тест за дрога, без лодки в час пик

Хаос във Венеция от нов правилник | StandartNews.com

Венеция. Нови правила за движението по каналите във Венеция, целящи да намалят рисковете от сблъсъци между лодките, доведоха до хаос и огромни опашки по кейовете в началото на седмицата, съобщава АФП.

Мерките бяха въведени след смъртта на германски турист през август. Професор Йоаким Вогел се возел на гондола, която се сблъскала с корабче от градския транспорт, и се стигнало до фатални последствия. Случката доведе до напрежение между гондолиери и оператори на корабчетата, известни като "вапорети", които взаимно се обвиняваха за случилото се. Двама гондолиери и трима водачи на корабчета са разследвани за смъртта на туриста. Градските власти пък своевременно се заеха да търсят разрешение на проблемите с натоварения трафик по каналите. Преди въвеждането на новата регулация на ден през Гранд Канал преминаваха средно по 3000 лодки.

Сред въведените мерки е намаляване на броя вапорети по Канале Гранде, за да се облекчат честите задръствания по водния път. Това обаче на практика означава по-малко градски транспорт за жителите и гостите на Венеция и доведе до недоволство. Вчера по кейовете на Канале Гранде се извиха дълги опашки от туристи и граждани, които недоволстваха, че намаленият брой корабчета е недостатъчен за обслужването на всички желаещи. За влошаването на ситуацията доведе и повишаването на равнището на водата в понеделник, известно като "акуа алта" (високата вода). В резултат централният площад "Сан Марко" и околностите му бяха залети от няколко сантиметра вода.

"Въвеждането на плана за транспортна сигурност е постепенно. То започна днес и ще продължи в следващите седмици", обясни Самуеле Костантини, говорител на кмета на Венеция Джорджо Орсони.

За безопасността на движението бяха въведени и серия мерки за гондолите. Те вече трябва да имат регистрационни табели и светлоотразители за подобряване на видимостта. В първите дни от въвеждането на правилата обаче никоя от гондолите нямаше такива атрибути, посочва АФП. Градските власти се опитаха да задължат гондолиерите да се оборудват и с GPS локатори, но те се пребориха за отмяна на подобно изискване с аргумента, че се движат твърде бавно и технологията ще е безполезна. Планът за безопасност предвижда още забрана на разходките с гондола рано сутрин и в пиковите часове, намаляване на броя на вапорети и на частните корабчета, както и въвеждането на контрол за употребата на алкохол и наркотици от гондолиерите и капитаните на корабчетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай