Вторник,

Ханес Свобода: Правителството да се разграничи от Атака

От: Администратор -
3284
Ханес Свобода: Правителството да се разграничи от Атака
A
A
A

Страсбург. "Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на Атака", заяви в Европейския парламент в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.

На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан дали не легитимира сътрудничеството на правителството с Атака заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. "Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с Атака. Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", казва Свобода, цитиран от БНР. 

Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той призна, че в България има проблем. Свобода добави, че при неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции. "В България говорих с президента, премиера и демонстрантите. Казах на всички едно и също нещо: върховенството на закона и борбата с корупцията са ключови", написа Свобода в профила си в "Туитър".

По думите му, ако Европейската народна партия (ЕНП) е действала в Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация".

По-рано днес от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становището на евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо по повод България. 

Ситуацията в България след изборите на 12 май ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията във вторник следобед след дебата за Унгария. Темата за България беше добавена в дневния ред по искане на групата на ЕНП при откриването на сесията. По предложение на Вебер разискванията ще засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в страната.

 

"Правителството има доста ясна разграничителна линия от Атака", каза на пресконференция лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, по повод позицията на лидера на социалистите Ханес Свобода.

"Атака няма зам.-председател на парламента. И идеологията на „Атака", и немалко от проявите на представители на партията, за БСП са неприемливи. Аз казах още през 2005 година, че не можем да направим коалиция с Атака. Атака има ангажименти към българското общество. От 2009-а до 2011-а година Атака официално подкрепяше правителството на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов не възразяваше партията да участва в управлението. Няма коалиция между БСП и Атака, каза Станишев.


Не приемам поведението на лидера на лидера на Атака Волен Сидеров по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) - каза Станишев. "Опитах се да го възпра. Това беше ненужно агресивно поведение. Не възприемам и част от агресивното поведение на някои медии", каза Станишев.Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички