Ханес Свобода: Правителството да се разграничи от Атака

Станишев: Няма коалиция между БСП и Атака

Ханес Свобода: Правителството да се разграничи от Атака | StandartNews.com

Страсбург. "Българското правителство трябва да се разграничи от всякакви действия на Атака", заяви в Европейския парламент в Страсбург председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода.

На пресконференция в Страсбург Свобода бе питан дали не легитимира сътрудничеството на правителството с Атака заради това, че при тройната коалиция, фирмата, в която е работила съпругата му, е получила голяма обществена поръчка у нас. "Аз не съм легитимирал нищо - не и сътрудничество с Атака. Вече казах, че българското правителство трябва да се разграничи от всички политики на тази партия и това е много ясно. Атака не споделя нашите ценности и ние няма как да споделим нейните", казва Свобода, цитиран от БНР. 

Свобода добави, че не е бил против дебати за България, а против това те да се провеждат днес - защото, според него, по-подходящо би било дискусията в пленарна зала да бъде през септември - след обсъждания в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Той призна, че в България има проблем. Свобода добави, че при неотдавнашното заседание на Партията на европейските социалисти в София е разговарял с представители на протестиращите и на държавните институции. "В България говорих с президента, премиера и демонстрантите. Казах на всички едно и също нещо: върховенството на закона и борбата с корупцията са ключови", написа Свобода в профила си в "Туитър".

По думите му, ако Европейската народна партия (ЕНП) е действала в Унгария, където управлява правителство от дясното европейско политическо семейство, както сега действа по въпроса с България, "щяхме да бъдем в много по-добра ситуация".

По-рано днес от парламентарната група на ЕНП разпространиха писмено становището на евродепутатите Манфред Вебер и Вероник Матийо по повод България. 

Ситуацията в България след изборите на 12 май ще бъде обсъдена със Съвета и Комисията във вторник следобед след дебата за Унгария. Темата за България беше добавена в дневния ред по искане на групата на ЕНП при откриването на сесията. По предложение на Вебер разискванията ще засегнат и въпроса за свикването на предсрочни избори в страната.

 

"Правителството има доста ясна разграничителна линия от Атака", каза на пресконференция лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, по повод позицията на лидера на социалистите Ханес Свобода.

"Атака няма зам.-председател на парламента. И идеологията на „Атака", и немалко от проявите на представители на партията, за БСП са неприемливи. Аз казах още през 2005 година, че не можем да направим коалиция с Атака. Атака има ангажименти към българското общество. От 2009-а до 2011-а година Атака официално подкрепяше правителството на ГЕРБ. Тогава Бойко Борисов не възразяваше партията да участва в управлението. Няма коалиция между БСП и Атака, каза Станишев.


Не приемам поведението на лидера на лидера на Атака Волен Сидеров по време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) - каза Станишев. "Опитах се да го възпра. Това беше ненужно агресивно поведение. Не възприемам и част от агресивното поведение на някои медии", каза Станишев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай