Германия блрокира преговорите на Турция за членство в ЕС

Германия блрокира преговорите на Турция за членство в ЕС | StandartNews.com

Берлин. Германия е блокирала следващата стъпка в преговорите на Турция за членство в Европейския съюз заради действията на Анкара срещу уличните протести, заяви европейски дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

Дипломатът каза, че Германия е блокирала решението за започване на нова глава в продължаващите присъединителни преговори, защото "все още има отворени въпроси".

Дипломатът е пожелал анонимност, защото не бил упълномощен да обсъжда публично състояла се вчера в Брюксел среща на дипломати от 27-членния съюз.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви миналата седмица, че е "ужасена" от твърдия отговор на Турция, който е потиснал свободата на изразяване на протестиращите, припомня АП.

Австрия и Германия смятат за преждевременен въпроса за влизането на Турция в ЕС, заяви пък австрийският външен министър Михаел Шпинделегер след разговорите си Меркел. "Ние виждаме Турция по-скоро в ролята на привилегирован партньор, отколкото член на ЕС", каза той.

По думите му за тази позиция оказват влияние и последните събития в страната.

Шпинделегер отбеляза, че за страна, която се стреми към ЕС, спазването на правата и свободите на гражданите, включително свободата на словото и митинги, трябва да са задължителни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай