Сряда,

Гърция предлага европейска програма за бежанците

От: Failed to load user -
1881
Гърция предлага европейска програма за бежанците
A
A
A

Атина. Премиерът на Гърция Андонис Самарас ще проведе серия срещи в Италия и Малта в понеделник, на които ще се обсъдят въпроси на имиграцията в ЕС, предаде вестник Катимерини.

Гърция ще подеме инициатива за справяне с нелегалната имиграция по време на своето ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз от началото на следващата година.

Гърция е една от страните в ЕС, която има най-големи проблеми с нелегалната имиграция като външна граница на съюза и на Шенген. Вълните с имигранти се увеличиха значително с избухването на Арабската пролет и продължават досега покрай сирийската криза. Това допълнително затрудни гръцките власти, които имат сериозни проблеми с настаняването и осигуряването на нормални условия на живот за имигрантите.

Очаква се в разговорите Самарас да изложи инициативата, целяща формирането на ясна европейска политика, в която акцентът да бъде поставен върху страните от европейския юг, изправени пред най-големите проблеми.

Близо 2000 имигранти в Гърция са кандидатствали за доброволно репатриране от началото на юли, най-вече поради липсата на работа.

От лятото, 832 пакистанци, 361 граждание на Бангладеш и 142 грузинци са били сред тези, които са избрали да се завърнат у дома. "Хората, които искат да напуснат Гърция са изправени пред огромни проблеми", каза Даниел Есдрас, ръководител на МОМ (Международната Организация по Миграциите) в Гърция. "Девет от десет са бездомни и трябва да търсят храна всеки ден. Те са осъзнали, че са в трагично положение, в задънена улица."

При посещението си в Малта и Италия гръцкият министър-председател ще бъде придружаван от министрите на обществения ред и търговския флот.

Гърция, която стана член на ЕС през 1981 г., вече е била четири пъти ротационен председател на съюза, последно през 2003 г. Въпреки тежката криза, в която е страната от няколко години, властите в Атина заявиха, че са заделили 50 милиона евро за своето председателство на ЕС и са готови за предизвикателството.

Миналия месец германски депутатите настояха Гърция да се откаже от Председателството на ЕС, твърдейки, че затъналата в дългове страна не трябва да бъде натоварвана с финансовото бреме на тази задача. Атина обаче отхвърли такова развитие на нещата.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички