Гърция предлага европейска програма за бежанците

Гърция предлага европейска програма за бежанците | StandartNews.com

Атина. Премиерът на Гърция Андонис Самарас ще проведе серия срещи в Италия и Малта в понеделник, на които ще се обсъдят въпроси на имиграцията в ЕС, предаде вестник Катимерини.

Гърция ще подеме инициатива за справяне с нелегалната имиграция по време на своето ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз от началото на следващата година.

Гърция е една от страните в ЕС, която има най-големи проблеми с нелегалната имиграция като външна граница на съюза и на Шенген. Вълните с имигранти се увеличиха значително с избухването на Арабската пролет и продължават досега покрай сирийската криза. Това допълнително затрудни гръцките власти, които имат сериозни проблеми с настаняването и осигуряването на нормални условия на живот за имигрантите.

Очаква се в разговорите Самарас да изложи инициативата, целяща формирането на ясна европейска политика, в която акцентът да бъде поставен върху страните от европейския юг, изправени пред най-големите проблеми.

Близо 2000 имигранти в Гърция са кандидатствали за доброволно репатриране от началото на юли, най-вече поради липсата на работа.

От лятото, 832 пакистанци, 361 граждание на Бангладеш и 142 грузинци са били сред тези, които са избрали да се завърнат у дома. "Хората, които искат да напуснат Гърция са изправени пред огромни проблеми", каза Даниел Есдрас, ръководител на МОМ (Международната Организация по Миграциите) в Гърция. "Девет от десет са бездомни и трябва да търсят храна всеки ден. Те са осъзнали, че са в трагично положение, в задънена улица."

При посещението си в Малта и Италия гръцкият министър-председател ще бъде придружаван от министрите на обществения ред и търговския флот.

Гърция, която стана член на ЕС през 1981 г., вече е била четири пъти ротационен председател на съюза, последно през 2003 г. Въпреки тежката криза, в която е страната от няколко години, властите в Атина заявиха, че са заделили 50 милиона евро за своето председателство на ЕС и са готови за предизвикателството.

Миналия месец германски депутатите настояха Гърция да се откаже от Председателството на ЕС, твърдейки, че затъналата в дългове страна не трябва да бъде натоварвана с финансовото бреме на тази задача. Атина обаче отхвърли такова развитие на нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай