Френският парламент обсъжда забраната на проституцията

Френският парламент обсъжда забраната на проституцията | StandartNews.com

Париж. Френските депутати ще дебатират в петък закон, според който всеки, който плаща за секс, ще бъде глобяван солено с 1500 евро. Към момента в страната проституирането е легално, забранени са само склоняването и сводничеството.

Критиците на законопроекта смятат, че ако бъде приет, това просто ще превърне платената любов в сенчест бизнес. В страната има около 40 000 проститутки, повечето от които се предполага, че са чужденки.

Според новите правила освен глоба, „клиентите" ще бъдат задължени да преминат курс по „осведомяване" за рисковете, подобен на този, който минават пияните шофьори, пише Би Би Си.

Френската инициатива идва на фона на скорошно решение в Германия, която премахна забраната за проституция. В резултат сега в страната има около 400 000 жрици на любовта или 10 пъти повече от тези във Франция.

Швеция пък забрани платената любов още през 1999 г., след което тя намаля значително и се премести към съседните Норвегия и Дания, където съответно проститутките се увеличиха.

Законът съдържа и други текстове, които целят да попречат на трафика на жени и да помогне на тези, които не желаят да упражняват професията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай