Франция очаква отрицателен растеж за тази година

Франция очаква отрицателен растеж за тази година | StandartNews.com

Париж. Франция ревизира прогнозата си за икономическия растеж през 2013 г. и вече очаква той да бъде отрицателен. Финансовият министър Пиер Московици съобщи, че през тази година икономиката вероятно ще е свие с 0,1%. Предишната прогноза беше с два процентни пункта по-висока и предвиждаше годишен растеж от 0,1 на сто.

Това пак е по-оптимистично от прогнозата на Международния валутен фонд, който очаква спад на икономиката на страната с 0,2%. Още през юни МВФ призова Париж да съкрати социалните си разходи и да не променя данъците, за да стимулира растежа и конкурентоспособността, припомня Би Би Си.

Московици обаче очаква ситуацията да се подобри през следващата година, когато очаква икономически ръст от 0,3%. „Имам всички причини да очаквам 2014-а да бъде първата година на реален растеж от три години насам", каза Московици и допълни, че Франция трябва да намали бюджетния си дефицит.

„Първо, в духа на предложенията от МВФ, ще съкратим публичните разходи, а после ще ограничим повишаването на общата данъчна тежест само с 0,3% в името на социалната справедливост", каза Московици.

Втората най-голяма икономика в еврозоната към момента има безработица от 11 на сто, посочва още Би Би Си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай