Франция е против България и Румъния в Шенген

Франция е против България и Румъния в Шенген | StandartNews.com

Париж. Франция потвърди отрицателната си позиция към влизането на Румъния и България в Шенгенската зона при настоящите условия на контрол по външните граници на тези две страни, съобщава радио Франс ентер, като цитира френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

В разгара на полемиката за трудностите за интегриране на ромите във Франция френският министър на външните работи обаче разграничи ситуацията на ромите и въпроса за членство на двете балкански страни в зоната за свободно движение.

"Решението за евентуално влизане на Румъния и България в групата на 26-те шенгенски страни (22 от ЕС, както и Швейцария, Лихтенщайн, Норвегия и Исландия) трябва да бъде произнесено до края на 2013 г.", посочи Фабиюс. Според него влизането в Шенген на тези две страни, за които ограниченията на пазара на труда ще паднат на 1 януари 2014 г., ще означава, че мигрантите, идващи от външни на ЕС страни, ще могат да проникват свободно в блока преминавайки през Румъния и България.

"Там има проблем, защото трябва да бъдем сигурни, че България и Румъния имат средствата да извършват проверки", обясни Фабиюс. "За момента ми се струва, че условията не са изпълнени", добави той.

За Лоран Фабиюс решение преди края на годината по приемането на двете страни в Шенген изглежда много трудно при настоящите условия. Това мнение се споделя от голяма част от страните от Шенгенското пространство, отбелязва Франс ентер. "Ако няма промяна в условията, ние не сме благосклонно настроени", добави дипломат номер едно на Франция. Той обаче се постара да остане встрани от полемиката, породена в управляващото мнозинство и в правителството от политиката на разтурване на нелегалните ромски лагери, водена от министъра на вътрешните работи Манюел Валс и от неотдавнашните му изявления за трудностите за интегриране на ромите.

Но Фабиюс призна, че ромските лагери във Франция пораждат огромни трудности. Като пример за подобна трудност той посочи ромските деца, които крадат.

"Франция не е благосклонна към влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство", заяви в неделя френският вътрешен министър Манюел Валс по време на интервю по актуални проблеми, сред които и присъствието на чуждестранни роми във Франция.

Цитираният от вестник Паризиен министър добави, че положението на ромите във Франция не е типично френски проблем. Според него за разрешаване на проблема трябва да се сложи край на „мафиотските мрежи, които организират от Румъния престъпност като тази по туристическите обекти в Париж".

В неделя бившият премиер на Франция Франсоа Фийон заяви, че влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство сега би било грешка, предаде вестник Поан.

Депутатът от Съюз за народно движение отправи и критики към вътрешния министър Манюел Валс във връзка с ромите във Франция. Той заяви, че „по отношение на Румъния и в по-малка степен на България" министърът „е виновен за това, че не изисква от двете страни да поемат своите отговорности".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай