Понеделник,

Forbes: Бъдещето на Украйна е България

От: Failed to load user -
5165
Forbes: Бъдещето на Украйна е България
A
A
A

София. Докато хиляди украинци продължават своите проевропейски протести, си струва да се замислите дали ЕС наистина е в състояние да отговори на очакванията ви, отбелязва публикувана днес статия в американското списание "Форбс".

България, смятана за най-бедния и корумпиран член на Европейския съюз, предлага поучителен пример за това какво биха могли да очакват реалистично украинците, ако някога успеят да се интегрират напълно политически и икономически в Европа. Без да звучи грубо, България понастоящем е в пълна бъркотия, пише авторът Марк Адоманис. Миналата зима имаше ожесточени сблъсъци пред парламента, при които десетки бяха ранени, а двама протестиращи се самозапалиха.

Народното недоволство принуди старото правителство да си иде, но новото - крехка коалиция, оглавена от социалистите - се оказа замесено в голям политически скандал веднага след като взе властта. През цялата година протестиращи продължиха да изразяват възмущението си от корупцията и нравствената деградация, както и от застоя в процеса на удовлетворяване на исканията им.

Сега можем само да гадаем кога ще свърши проточилата се политическа криза, пише авторът.
В лицето на България виждаме страна от ЕС, в която бедността е изключително широко разпространена, трудовият пазар - тромав, насилническата ксенофобия расте, а обществената обезвереност и възмущение от корупцията в политиката и обществения живот са все по-силни.

Ясно е, че интегрирането на България в Европейския съюз не е причинило политическите, социалните и икономическите й проблеми. Те се коренят в историята на страната и особено в пагубното влияние на десетилетията на комунистическа диктатура и управление на икономиката. Трябва да е ясно също обаче, че Европа е направила нищожно малко да помогне на България с конкретни решения да се справи с проблемите си, изтъква авторът на материала.

Означава ли това, че Украйна неизбежно ще се превърне в по-голяма версия на България? Не. Украйна е държава с други традиции, с други институции. Предвид резките политически разделения между Изтока и Запада, размерите на корупцията, незавидното й икономическо състояние и липсата на реален консенсус в кръговете, вземащи решения, относно бъдещето на страната и накъде да се движи тя обаче, не е трудно да си представим, че дори да се сближи с ЕС, многобройните й проблеми ще останат, допълва статията.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията