Европейският парламент се готви да напусне Страсбург

Европейският парламент се готви да напусне Страсбург | StandartNews.com

Брюксел. Комисията по конституционните въпроси на Европейския парламент одобри доклада за премахване на задължителните пленарни заседания в Страсбург, предаде БНР.

В доклада се подчертава, че централите на повечето европейски институции са в белгийската столица Брюксел и че пътуването до Страсбург всеки месец за пленарните сесии там струва най-малко 170 милиона евро, което е близо 20 процента от годишния бюджет на Европарламента, и ще спести най-малко 20 000 тона вредни емисии.

Като аргумент в доклада се изтъква и отделянето на въглеродни емисии в резултат на пътуванията и целогодишните разходи за поддръжка, почистване и отопление на сградата в Страсбург, която се използва едва 42 дни в годината.

Почти 1,3 милиона европейци са подписали онлайн петиция, призоваваща за край на така наречения страсбургски "пътуващ цирк", но Франция, подкрепяна от Белгия и Люксембург, досега блокира всички опити за изхвърляне на споразумението, предава английският вестник Телеграф.

Решението ще принуди Съвета на министрите ЕС да даде становище по този въпрос, който досега институцията не бе склонна да направи.

Депутатите са гласували многократно в полза на едно място за заседания, но никога и под форма, която би била задължаваща за лидерство на Парламента или на Съвета на министрите.

Гласуването е изключително важнп, тъй като ще бъде първият път, в който парламента се позовава на Лисабонския договор, който дава на депутатите правото да предложат изменение на Договора.

Повечето от работата на парламента се извършва в огромния офисен комплекс в Брюксел, но веднъж месечно 766 евродепутати, 3000 служители и над 25 камиона, превозващи документи и оборудване, пътуват до Страсбург за три-дневни заседания.

Докладът ще бъде внесен за гласуване в пленарната зала за ноемврийската сесия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай