Евродепутатите ще разгледат скандала с подслушването

Евродепутатите ще разгледат скандала с подслушването | StandartNews.com

Брюксел. Бръмбарите кацнаха в Брюксел. Няколко часа преди края на пленарната седмица в Страсбург, евродепутатите решиха, че дебат за Бг Уотъргейт в Европарламента ще има.

"Скандалът с подслушването на български политици и бизнесмени ще бъде разгледан от комисията за граждански права, правосъдие и вътрешен ред", заяви пред "Стандарт" евродепутатът Кристиян Вигенин. А решението е взето на Председателски съвет на Европарламента.

Още следващата седмица комисията има заседание в Брюксел, но едва ли ще е възможно вкарването на темата като извънредна точка. По-вероятно е скандалът да бъде разпределен за някоя от следващите й дати.

Председателят на Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол обаче се възпротиви остро на вкарването на нашенския Бръмбаргейт в дневния ред на Европарламента. "В демокрацията изборите са ключов момент, за да се състои дебат за политики и конкретни идеи на политическите партии", каза Дол в специално изявление пред Председателския съвет. Шефът на евродепутатите от ЕНП отбелязва, че в България предстоят избори. "И най-важното за българските граждани е да могат да се припознаят във визиите на отделните партии за бъдещето и създаването на работни места в страната". Дол осъди и "всеки опит текущата в момента проверка на прокуратурата да се превърне в политически инструмент".

Само преди дни председателят на групата на социалистите и социалдемократите Ханес Свобода настоя за обратното. И призова зам.-лидера на ГЕРБ Цветан Цветанов да напусне политиката. Отделно соцлидерът Сергей Станишев призова еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг да вземе отношение по скандала със СРС-тата у нас. И запозна в детайли със случая и председателя на ЕП Мартин Шулц. "За разлика от реакциите на някои социалисти и либерали, включително в Европейския парламент, аз отправям призив европейските институции да не се превръщат в сцена на вътрешнополитически дебати", заяви вчера Дол. Той вече пожела успех на изборите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Във вчерашното си изявление парламентарният шеф на депутатите от ЕНП каза отново, че "с Бойко Борисов и Цветан Цветанов България е на правилния път".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай