Евгени Кирилов: Да запазим увереността си в Източно партньорство

Евгени Кирилов: Да запазим увереността си в Източно партньорство | StandartNews.com

Вилнюс. Българският евродепутат Евгени Кирилов взе участие в срещата на върха между страните-членки на ЕС и държавите участнички в програмата Източно партньорство /Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна/, състояла се на 28 и 29 ноември в литовската столица Вилнюс. На тази среща беше обсъден напредъкът, постигнат по пътя на тези държави към задълбочаване на икономическите и политическите връзки с Евросъюза. Както е известно, Молдова и Грузия парафираха много важни споразумения за асоцииране, окончателното подписване и изпълнение на които се очаква през 2014 г. Азербайджан също подписа споразумение с Евросъюза за реципрочно улесняване издаване на визи за азербайджански граждани, желаещи да посетят ЕС, и граждани на ЕС, посещаващи южно-кавказката република.

Евгени Кирилов произнесе слово от името на Парламентарна асамблея ЕВРОНЕСТ, на която той е съ-председател, скоро след словото на българския президент Плевнелиев.

Българският евродепутат подчерта, че всички страни - и от ЕС, и от Източното партньорство трябва да останат отдадени на каузата, на която е основана програмата, и да запазят увереността си в нейния краен успех. Според българския евродепутат ЕС трябва да предложи по-индивидуален подход за всяка страна от програмата, базиран на личните й очаквания и амбиции.

Евгени Кирилов призова да се даде приоритет на дейности, които в кратки срокове ще имат директен положителен ефект върху живота на гражданите от тези страни, чрез повече контакти и свободно предвижване. Той също така припомни, че всеки избор на източноевропейските партньори трябва да е освободен от геополитически ограничения и да бъде подпомаган адекватно, като в същото време се повишава осведомеността на гражданите на тези страни и се засвидетелства качеството на евроинтеграционните процеси пред важните икономически субекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай