Неделя,

ЕЦБ свали основната лихва до рекордните 0,5%

От: Failed to load user -
2270
ЕЦБ свали основната лихва до рекордните 0,5%
A
A
A

Братислава. Основния лихвен процент в еврозоната беше понижена до рекордно ниското ниво от 0,5%. Решението Европейската централна банка цели подпомагане на икономиката, а подобрение според шефа на ЕЦБ Марио Драги може да се очаква през втората половина на годината. Толкова ниско ниво не е имало от въвеждането на еврото, въпреки че през последните години банката поддържаше сравнително ниски равнища на лихвата. За последно тя беше понижена преди десет месеца до 0,75%. Решението бе очаквано от повечето икономисти според проучване на Блумбърг.

По време на пресконференция след заседанието Драги обяви, че ЕЦБ остава в готовност да предприеме и други мерки при необходимост.

„Очакваме европейският износ да се повиши вследствие на увеличеното търсене в глобален мащаб. Монетарната ни политика ще продължи да подкрепя и търсенето и в рамките еврозоната", обясни Драги.

Той призова за по-бързо създаване на т.нар. банков съюз, тъй като планираният общ надзор е от ключово значение.

ЕЦБ цели ефекта от паричната и политика да достигне всички членки на eврозоната. "Страхът от липсата на финансиране не може да съществува като извинение за отказ на кредитиране", заяви Драги.

Преди срещата имаше изразени притеснения, че намаляването на основния лихвен процент няма да повлияе на кредитирането на малки и средни предприятия в страните от периферията на eврозоната, поради съмнения за устойчивостта на съответните икономики.

В тази насока Европейската Централна Банка обсъжда отново да въведе ползването на облигации обезпечени с активи (asset-backed securities), които бяха често спрягани за един от основните причинители на финансовата криза. Тези финансови инструменти ще позволят на банките да прехвърлят част от риска на други инвеститори и да се съобразят с новите капиталови и ликвидни регулаторни изисквания.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички