Четвъртък,

ЕС ще има единен банков надзор

От: Администратор -
1128
ЕС ще има единен банков надзор
A
A
A

Брюксел. Законодателството за единен банков надзор на ЕС беше подкрепено с голямо мнозинство в Европейския парламент по време на пленарното заседание в сряда. Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде пряк надзорен орган на най-големите банки в Еврозоната и ще има глас в надзора на други банки. Въпреки това се очаква депутатите да дадат окончателното си одобрение на по-късен етап, за да се даде време за паралелни преговори между Парламента и ЕЦБ относно разпоредбите за отчетност на надзора.

Докладчиците настояха правилата за отчетност да бъдат на висотата на надзорните пълномощия, създадени или прехвърлени на ниво Европейски съюз. По този начин Европейската централна банка, в ролята си на надзорен орган, ще бъде много по-открита и подложена на по-висока отчетност, отколкото в ролята си на институция за парична политика.

При откриването на дебата, Мариане Тайсен (ЕНП, Белгия) — докладчик за надзора на ЕЦБ — заяви, че „прехвърлянето на контрола от национално ниво трябва да бъде съпроводено от създаване на отчетността на ниво ЕС".

„ЕЦБ не е позната като родното място на демокрацията. Но тя трябва да свикне с демократичната отчетност", заяви Свен Гиголд (Зелени/ЕСА, Германия) — докладчик по промените в структурата на управлението на ЕЦБ. Той добави, че парламентите на държавите членки очакват от депутатите да гарантират работещ надзор на ЕЦБ.

Парламентът все още трябва да даде окончателното си одобрение. Междувременно националните парламенти на страните членки също трябва да дадат мнение относно междуинституционалното споразумение между ЕЦБ и ЕП относно правилата за отчетност и прозрачност.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички