Събота,

ЕС реши да поднови преговорите с Турция

От: Failed to load user -
ЕС реши да поднови преговорите с Турция
A
A
A

Люксембург. ЕС даде разрешение да се отвори нова глава от преговорите за присъединяването на Турция към европейския блок, предаде АФП.

Решението бе взето по време на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, които трябваше да решат как да се развие замразения през последните 3 години преговорен процес.

ЕС одобри подновяването на преговори въпреки съпротивата на Германия, Австрия и Холандия заради насилствените действия на турските власти срещу протестиращите в цялата страна. В светлината на тези събития официалното начало на преговорите ще бъде дадено едва през есента.

По време на Съвета на ЕС по външни въпроси Германия е предложила ЕС официално да отвори нова глава в преговорите с Турция за членство, но да задържи обсъжданията, докато не бъде оповестен годишният доклад за демократичните реформи в Анкара по-късно тази година.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че Германия все още подкрепя преговорите между Европейския съюз и Турция, след като избухна напрежение между Анкара и Берлин заради силовото потушаване на протестите.

Меркел заяви в реч пред германски и турски бизнес лидери, че Берлин остава ангажиран с ангажимента за процеса на присъединяване на Турция в ЕС, защото споразуменията трябва да бъдат спазвани.

Междувременно консервативната партия на Меркел потвърди в предизборната си програма, че е против присъединяването на Турция към ЕС.

Турция не е ратифицирала протокола, който изисква от нея да започне търговски отношения с всички държави от ЕС, в това число и с Република Кипър, който обаче Турция не признава.

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички