ЕС реши да поднови преговорите с Турция

Официалното начало на преговорите ще бъде дадено през есента.

ЕС реши да поднови преговорите с Турция | StandartNews.com

Люксембург. ЕС даде разрешение да се отвори нова глава от преговорите за присъединяването на Турция към европейския блок, предаде АФП.

Решението бе взето по време на срещата на външните министри от ЕС в Люксембург, които трябваше да решат как да се развие замразения през последните 3 години преговорен процес.

ЕС одобри подновяването на преговори въпреки съпротивата на Германия, Австрия и Холандия заради насилствените действия на турските власти срещу протестиращите в цялата страна. В светлината на тези събития официалното начало на преговорите ще бъде дадено едва през есента.

По време на Съвета на ЕС по външни въпроси Германия е предложила ЕС официално да отвори нова глава в преговорите с Турция за членство, но да задържи обсъжданията, докато не бъде оповестен годишният доклад за демократичните реформи в Анкара по-късно тази година.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в понеделник, че Германия все още подкрепя преговорите между Европейския съюз и Турция, след като избухна напрежение между Анкара и Берлин заради силовото потушаване на протестите.

Меркел заяви в реч пред германски и турски бизнес лидери, че Берлин остава ангажиран с ангажимента за процеса на присъединяване на Турция в ЕС, защото споразуменията трябва да бъдат спазвани.

Междувременно консервативната партия на Меркел потвърди в предизборната си програма, че е против присъединяването на Турция към ЕС.

Турция не е ратифицирала протокола, който изисква от нея да започне търговски отношения с всички държави от ЕС, в това число и с Република Кипър, който обаче Турция не признава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай