Понеделник,

ЕС подобрява системата за сигнализация и реакция при пандемии

От: Failed to load user -
714
ЕС подобрява системата за сигнализация и реакция при пандемии
A
A
A

Брюксел. ЕС ще подобри способността си да се справя с трансгранични здравни заплахи, като коронавируса, Е. коли през 2007 г. и H1N1 от 2009 година. Това стана ясно след одобрението на законодателство с гласуване в сряда. Текстът въвежда система за ранно предупреждение, улеснява съвместното закупуване на ваксини от страни членки и дава възможност за обявяване на извънредна ситуация на ниво ЕС в случай на криза.

Законодателството надгражда опита от справянето с последните кризи, като разпространението на Е. коли през 2011 г., вулканичния облак през 2010 г. и пандемията H1N1 от 2009 година. Съществуващото европейско законодателство ще бъде подсилено, за да се подобри координацията и да се намали времето за реакция.

Съвместно закупуване на лекарства и ваксини

Депутатите въвеждат и схема, позволяваща на страните членки да закупуват лекарства съвместно, което ще намали цената им. Гарантира се и улеснен достъп до ваксини.

„Това без съмнение е най-големият успех на това решение", заяви докладчикът Жил Парньо (С&Д, Франция). „Това е решение, което е добре дошло, особено за по‑малките страни членки, които просто не могат да си позволят прекомерно високите цени от последните пандемии", заяви г-н Парньо. Споразумението, което бе постигнато със Съвета, беше прието с 678 гласа „за", 21 „против" и 4 „въздържал се".

По време на епидемията H1N1 през 2009 г. страните членки се конкурираха една с друга при закупуването на ваксини, които бяха в ограничени количества.

Обявяване на извънредна ситуация за общественото здраве на ниво ЕС

Текстът въвежда и възможността за създаване на европейска „извънредна ситуация за общественото здраве", за да се ускори раздаването на нужните лекарства. Досегашното законодателство определяше, че ЕС първо трябва да изчака Световната здравна организация да обяви международна извънредна ситуация за всички континенти.

Тъй като последните епидемии бяха свързани с вирусни щамове от птичи или свински произход, текстът подчертава, че подготовката и планирането на реакциите трябва да се извършва паралелно по отношение на ветеринарната и човешката медицина.

Независимост на експертите

В приетия текст се подчертава, че системата трябва да работи прозрачно. При консултации експертите трябва да обявяват всеки директен или индиректен интерес, който може да ограничи независимостта им.

Следващи стъпки

Решението трябва да влезе в сила в деня на публикацията му в Официалния вестник на ЕС.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички