Неделя,

ЕС отложи проблема с бежанците за 2014

От: Failed to load user -
1278
ЕС отложи проблема с бежанците за 2014
A
A
A

Брюксел. "Срещата на върха на лидерите на Европейския съюз не успя да постигне съществен напредък по въпроса за ограничаване на незаконната имиграция. Решението за възможната промяна на действащата миграционна политика е отложено за юни 2014", заяви президента на ЕС Херман ван Ромпой на заключителната пресконференция след края на срещата на върха, предаде БГНЕС.

Той отбеляза, че през следващите месеци контролът за южните морски граници на ЕС ще бъде ожесточен.

"Цяла Европа беше разтърсена от събитията, които станаха в началото на този месец край остров Лампедуза. Повторението на тази трагедия е недопустимо", подчерта ван Ромпой.

Според него политиката на ЕС в областта на незаконната имиграция се основава на три принципа: "недопускане, защита и солидарност".

Италия, Марта, Кипър, Хърватия и Испания искаха на тази среща да бъде взето решение за оказване на помощ на държавите-членки от Южна Европа при настаняването на бежанците, пристигащи по море от Африка, Близкия Изток и Азия. Но техният глас не беше чут и въпросът е отложен за юни 2014.

От споразумението Дъблин-2 следва, че страната-членка на ЕС, на чиято територия са пристигнали бежанците, сама трябва да се погрижи за тях, докато се разглежда молбата им за предоставяне на статут на бежанци.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички