ЕС: Корупцията в България е широко разпространена

ЕС: Корупцията в България е широко разпространена | StandartNews.com

Брюксел. Борбата с корупцията отдавна е приоритет за България, като законодателните реформи в страната са довели до създаването на нови структури. Въпреки това корупцията продължава да се шири. Това сочи първият доклад за борба с корупцията в ЕС, изготвен от Европейската комисия, предаде пресслужбата на институцията.

Корупцията остава предизвикателство за цяла Европа.

Препоръка на ЕС към България е страната да предпазва институциите за борба срещу корупцията от политическо влияние и да назначава управленските им кадри с прозрачна процедура, основаваща се на качествата на кандидатите.

Случайното разпределение на делата в съдилищата трябва да се гарантира чрез ефективна общонационална система, допълва докладът.

Еврокомисията предлага още да бъде приет етичен кодекс за народните представители, а в областта на обществените поръчки да се налагат възпиращи санкции както на национално, така и на местно равнище.

Случайното разпределение на делата в съдилищата трябва да бъде осигурено чрез ефективна национална система

Наред с анализа на ситуацията във всяка държава - членка на ЕС, Европейската комисия представя и две обширни проучвания на общественото мнение. Повече от 3/4 от европейските граждани и 84% от българите са съгласни, че корупцията е широко разпространена в тяхната страна, а повече от половината (56%) смятат, че равнището ѝ в тяхната страна е нараснало през последните три години, показват данните.

4% от европейците и 11% от българите споделят, че през изминалата година им е бил поискан или се е очаквало да дадат подкуп. Само 9% от българите – най-ниският дял в ЕС – смятат, че се провеждат достатъчно наказателни преследвания, за да се възпрат хората от корупционни практики.

"Държавите членки са извършили много през последните години в борбата с корупцията, но днешният доклад показва, че това никак не е достатъчно. В доклада се дават препоръки за по-нататъшни действия и очаквам с нетърпение да работя съвместно с държавите членки в тази насока", заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС в областта на вътрешните работи.

Корупцията подкопава доверието в демокрацията и пресушава ресурсите от законната икономика, допълни еврокомисарят пред шведския ежедневник "Гьотеборг постен", като отбелязва, че Швеция е сред страните с най-малко проблеми в тази област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай