ЕС иска 40% жени в управлението на фирми до 2020 г.

ЕС иска 40% жени в управлението на фирми до 2020 г. | StandartNews.com

Страсбург. 40% да достигнат жените в бордовете на предприятията в Европейската фондова борса до 2020 г. реши Европейският парламент. На днешното пленарно заседание в Страсбург ЕП гласува доклада за подобряване баланса между половете сред директорите без изпълнителни функции на дружествата, допуснати до борсова търговия. Предложението е на Европейската комисия за т.нар. директива "Жените в бордовете", която да позволи участието на по-голям процент жени в управителните съвети.

Парламентът одобри измененото предложение с 459 гласа „за", 148 „против" и 81 въздържали се. За да влезе в сила, директивата трябва да бъде одобрена от Съвета на министрите.

"През годините Европейският съюз винаги е играл водеща роля в сферата на равенството между половете. Съвсем основателно можем да се гордеем с напредъка на Европа през последните няколко десетилетия — от равното заплащане до правата на работното място. В основата на тези успехи и напредък стоят заедно Европейската комисия и Европейският парламент", се казва в позиция на Вивиан Рединг, зам.-председател на ЕК и комисар по въпросите на правосъдието, и Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, която е координатор на Групата на ЕНП в Комисията по права на жените и равенството на половете.

"Резултатите са налице. 60% от завършилите висше образование в ЕС днес са жени. Делът на работещите жени отбелязва траен растеж, като днес достига 62% в сравнение с 55% през 1997 г. От 2000 г. насам три четвърти от създадените в Европа нови работни места са заемани от жени", гласи докладът на Комисията.

"В бизнеса обаче жените се сблъскват от дълго време със „стъклен таван", който не им позволява да заемат ръководни постове. Дори в наши дни в управителните съвети на компаниите преобладава един пол — 83,4% от членовете и 97% от председателстващите заседанията са мъже. Жените съставляват съответно едва 16,6% в първия случай и 3% във втория. 15.2% от местата в управителните съвети на компаниите в България са заети от жени, което е под средното за ЕС", сочат данните.

"Бихме предпочели да не се прибягва до законодателни мерки, но с това темпо ще са ни необходими още 40 години, само за да се доближим до идеята за баланс между половете в управителните съвети на големите компании", аргументират необходимостта от резолюция членовете на Комисията.

Два основни момента правят доклада на Европейския парламент по-прагматичен. Първият се отнася до малките и средните предприятия - те остават извън обхвата на директивата. От друга страна, Европейският парламент допринесе за въвеждането на санкции за неизпълнение на прозрачните и недискриминационни процедури за номиниране и избор на директорите без изпълнителни функции, вместо да се съсредоточи върху санкциите за неспазване на квотата от 40% до 2020 г. 

Българският евродепутат Мария Габриел заяви, че насърчаването на равенството между половете, включително в сферата на икономиката, не е само за жените - то ще бъде от полза за всички европейски граждани и за
европейската икономика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай