ЕС: Башар Асад е използвал химическо оръжие

ЕС: Башар Асад е използвал химическо оръжие | StandartNews.com

Вилнюс. Министрите на отбраната на ЕС стигнаха до заключението, че доказателствата сочат, че режимът на сирийския президент Башар Асад е използвал химическо оръжие при атаката в близост до Дамаск през миналия месец. Това се случи по време на срещата на министрите във Вилнюс, информира АФП.

„Има много признаци, че режимът е използвал химическо оръжие", подчерта литовският министър на отбраната Юозас Олекас пред колегите си в ЕС.

Литва в момента председателства ЕС на ротационен принцип.

Олексас заяви, че той и колегите му "осъждат използването на химическото оръжие и отговорните затова трябва да отговарят за деянията си", но допълни, че има "редица възможности" за отговор.

Министърът на отбраната на България Ангел Найденов представи позицията на българското правителство за намиране на политически изход от кризата, който да осигури дълготрайно решение за Сирия. Всеки ден се появяват нови обстоятелства, които свързват режима на Асад с химическата атака от 21 август. Министър Найденов заяви още, че не изключва военните действия, но посочи, че те са крайно средство, само когато са изчерпани всички останали възможности.

Евентуалните военни действия трябва да са в пълно съответствие с международното право, каза министър Найденов и подчерта, че България остава силно резервирана към варианта „коалиция на желаещите".

Министър Ангел Найденов акцентира върху действията, които е предприело българското правителството във връзка с бежанския поток. Той отбеляза, че се изготвя оценка за създаване на допълнителен капацитет за временно настаняване на търсещи убежище в страната ни бежанци и призова за по-активно ангажиране на международните организации, тъй като потокът от бежанци е възможно да достигне приблизително 10 000 души до края на годината.
Днес, 6 септември, в рамките на втория работен ден на неформалната среща на министрите на отбраната, от българска страна беше изразена подкрепа за инициативата на Европейската комисия, отразена при разработването на Комуникацията „За по-конкуретноспособен и по-ефективен сектор на отбраната и сигурността". С нея се цели насърчаване на развитието на Европейската отбранителна технологична и индустриална база.

По време на сесиите бяха разгледани още въпроси свързани с повишаване на ефективността и въздействието на Общата политика за сигурност и отбрана, развитието на способностите и укрепването на европейската отбранителна индустрия.

По-късно днес и външните министри на страните членки на ЕС трябва да обсъдят Сирия на срещата си във Вилнюс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай