ЕП с апел за помощ за бежанците в България

ЕП с апел за помощ за бежанците в България | StandartNews.com

София. Положението на сирийските бежанци в България ще бъде обсъдено от Европейския парламент тази вечер. Социалистите, либералите и консерваторите подготвят апел към останалите страни от Евросъюза да помогнат на София, като поемат част от бежанците или издръжката им. Очаква се да бъдат представени гледни точки за мерките, които предприема страната ни за справяне с бежанската вълна, както и за оставащите слабости по отношение на битовите условия и осигуряването на храна и медицинска помощ за бежанците.

"Амнести Интернешънъл" обвини Франция в неизпълнение на ангажимента да облекчи приема на бежанци от Сирия. Въпреки обещанието си от миналия септември да даде подслон на 500 "особено уязвими" бежанци досега френското правителство е допуснало по-малко от 70. През последните две години Париж е допуснал 3 700 души - смешно малък брой в сравнение с общо два милиона и четиристотин хиляди души, избягали от Сирия, посочиха от правозащитната организация.

След разговори снощи в Берлин с турския премиер Реджеп Ердоган, федералният канцлер Ангела Меркел призова за единство на Съвета за сигурност на ООН по сирийската криза. Федералната република вече се съгласи да приеме 5 хиляди сирийци, а по неофициална информация се готви да покани още толкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай