Екстрадация на ученичка повдигна спора за френските роми

Екстрадация на ученичка повдигна спора за френските роми | StandartNews.com

Париж. 15-годишно момиче, което беше свалено от училищен автобус и депортирано в Косово, се превърна в поредния фокус на мъчителния дебат във Франция за имиграцията и постави министъра на вътрешните работи Мануел Валс под обстрел от собствените му социалистически депутати.

Ученици блокираха няколко училища в района на Париж в четвъртък в знак на протест срещу експулсирането и зрелищния арест на Леонарда Дибрани на път за училище, предаде Ройтерс.

Четири столични гимназии - "Морис Равел", "Елен Бушер", "Карл Велики" и "Софи Жермен" бяха блокирани, а в други две се пропускаха само ученици. "Лозунгът е да се мобилизираме за връщането на изгонените ученици", заяви пред АФП Стивън Насири, говорител на гимназиалния синдикат FIDL, близък до управляващата Социалистическа партия. Той направи това изявление по телефона в момент, когато се намираше на митинг пред гимназията "Карл Велики".

"Недопустимо е при правителство на левицата да показваш документите си, за да влезеш в гимназията. Всички трябва да имат право на образование", подчерта той.

В сряда правителството нареди административно разследване на инцидента с арестуването на Леонарда на 9 октомври в Източна Франция, което бе огласено едва тази седмица. Резултатите от разследването трябва да са известни до 48 часа. Тя е била задържана, тъй като семейството й трябвало да бъде експулсирано за Косово след като са изчерпали юридическите възможности да кандидатстват за убежище.

Някои социалистически депутати обвиниха Валс, най-популярния министър в правителството на президента Франсоа Оланд, че е предал ценностите на левицата със строгите си имиграционни политики.

Валс засили реториката срещу ромите имигранти, живеещи в незаконни лагери в френските градове, в момент когато подкрепата за крайнодесния антиимигрантски Националния фронт нараства в проучванията на общественото мнение преди общинските и европейските избори през следващата година.

Дибрани, която е от ромски произход, заяви пред френски медии тази седмица, че е било изключително срамно да бъде задържана пред съучениците си и че иска да се върне във Франция, тъй като се чувства изгубена в Косово.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай