ЕК: Всички да се борим с антиимигрантската пропаганда

ЕК: Всички да се борим с антиимигрантската пропаганда  | StandartNews.com

Брюксел. „Всички трябва да проявим кураж и на всички нива от обществото да направим така, че да се противопоставим на какъвто и да е вид пропаганда или подход, който прави имигрантите лесна мишена или жертва на други проблеми", заяви на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, съобщи бТВ.

"На политическо ниво има нужда от лидерство, което да промени факта, че имигрантите се разглеждат и като част от причините за други проблеми. Наистина трябва да видим ползата, която миграцията носи за европейската икономика, общество и култура", коментира Черконе. "Всички имаме своята роля в борбата с тази пропаганда, която за съжаление понякога дава почва на движения, на сили или на хора, които се насочват към насилие", заяви той.

Европейската комисия все още не е взела официално решение за осигуряването на помощ за България в справянето с бежанския поток. 

"Очакваме официалното решение за предоставянето на спешна помощ за България по отношение на бежанците много скоро", заяви Микеле Черконе. "Готови сме да подкрепим властите в справянето с този невиждан наплив, призовавам за търпение", добави говорителят на комисар Малмстрьом. Попитан дали "много скоро" означава часове, дни, седмици или месеци, той отговори, че решението ще бъде взето "съвсем скоро".

В края на октомври бе съобщено, че вероятно България може да разчита на 5-6 милиона евро от ЕК за справяне с бежанския проблем до края на годината. Очакванията са за следващата година нашата страна да получи повече средства за бежанците от предварително планираните в бюджета на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай