ЕК: Социалният туризъм е полезен

ЕК: Социалният туризъм е полезен | StandartNews.com

Брюксел. Имигрантите от европейския съюз средно имат по-висока квалификация от населението на приемащата страна като цяло и голяма част от тях бързо си намират работа и сами допринасят за социалните фондове. Това сочи доклад на Европейската комисия (ЕК), цитиран от "Дойче веле".

Така нареченият "социален туризъм" бе причина за недоволство от страна на германските градове Дуисбург, Дортмунд, Манхайм и Берлин, според които имигрантите от България и Румъния заливат цели квартали.

По думите на Оркан Кьоземан от фондация "Бертелсман" в тези сведения обаче има противоречие. Сред новодошлите 70 процента участват в пазара на труда, което е много над дела сред германското население, отбелязва експертът.

"Сред тези румънци и българи обаче има и мнозина с ниска квалификация, които не си намират работа. Тези хора идват заедно в няколко града и дори в определени райони. Тази концентрация не може да бъде определена като "прилив", подчертава Кьоземан.

Има имигранти, които от самото начало планират да се възползват от социалната система, но те са изключение, според Тислер-Маренда.

Когато имигранти в крайна сметка кандидатстват за социални помощи, в повечето случаи те просто са надценили възможностите, предлагани от новата страна. "Идват да работят само за да установят, че не могат да се издържат единствено със здрава работа", посочва експертът.

Преди седмица германският вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих за пореден път призова еврокомисията да активизира усилията си за борба с нелегалната имиграция, предимно от България и Румъния.

Злоупотребата със свободата на придвижване в ЕС създава големи проблеми за германските градове и общини, посочи министърът. "Еврокомисията трябва най-накрая да се отнесе сериозно към нашето безпокойство", заяви Фридрих. Според него е възможно решение на проблема, при което се забранява влизането в страната на хора, които вече са били изгонени от нея.

"Трябва да имаме възможност, в случай че човек злоупотребява с правото на свободно придвижване, да откажем повторно влизане и да го отпратим", подчерта вътрешният министър. "Свободното придвижване не дава право да се получават с измама социални помощи", добави Фридрих.

Споровете за "социалния туризъм" започна преди окончателното падане на ограниченията на пазарите на труда в ЕС за българи и румънци на 31 декември 2013 г. Притеснени от злоупотреби, вътрешните министри на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия дори изпратиха писма, с които настояват за предприемането на допълнителни мерки срещу явлението. Еврокомисията обаче неведнъж е посочвала, че имигрантите по-скоро допринасят за икономиките на приемащите държави, отколкото да ги ощетяват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай