ЕК призовава всички държави от ЕС да приемат бежанци

ЕК призовава всички държави от ЕС да приемат бежанци | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия ще помоли държавите от ЕС да се включат в приема и разселението на бежанците от Сирия и да покажат солидарност. Това заяви еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, предаде Би Би Си.

Изказването на еврокомисарят идва дни след трагедията с потъналия кораб край остров Лампедуза. По думите й положението е много сериозно.

Тя предлага организиране на голяма спаситена мисия за имигрантите, подпомагайки тяхното по лесно проследяване.

Малмстрьом коментира, че се надяват всички в ЕС да потвърдят желанието си възможно най-бързо да въведат в действие новите закони за предоставянето на убежище, да осигурят на имигрантите достоен прием във висококачествени условия и с обучени служители.

По думите й Европейската комисия днес ще призове държавите в ЕС да направят всичко по силите си за разселването на имигрантите и да споделят отговорността, тъй като днес едва 6-7 страни поемат цялата отговорност, а може да бъде направено повече от всички.

Комисарят заяви, че в комисията имат постоянен диалог с България след мисията по границите и ще чуят нейните притеснения.

Вчера стана ясно, че 1200 от влезлите в България бежанци са се опитали да напуснат нелегално българската граница в посока Сърбия.

От началото на годината пък са задържани над 6400 души, опитали да влязат в страната ни нелегално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай