ЕК: Няма наплив на българи

ЕК: Няма наплив на българи | StandartNews.com

Брюксел. ЕК не разполага с данни за наплив от български и румънски работници към други държави от ЕС. Това даде да се разбере на пресконференция Джонатан Тод, който е говорител на еврокомисаря по заетостта Ласло Андор. ЕК работи въз основа на информация, а не на предразсъдъци, следим пресата и прави впечатление, че няма голям брой българи и румънци, желаещи да се установят в други държави от ЕС, добави говорителят.

"Много независими проучвания сочат, че мигрантите допринасят за местната икономика и за социалната система. Приемащите страни са облагодетелствани, когато приемат голям брой чуждестранни работници", заяви Тод.

Междувременно стана ясно, че евродепутатката Илияна Йотова ще отправи запитване до ЕК днес за проучване колко българи и румънци са се възползвали от правото на свободен пазар на труда от 1 януари 2014 година. И така по думите й ще пресече опитите за спекулации от страна на Великобритания и Холандия за кампания на наш гръб. Проучването ще се извърши от Евростат и ще бъде готово до март, уточни Йотова. На 21 януари червената евродепутатка води мисия в България за проблемите на бежанците. И ще бъдат обиколени всички временни лагери в страната.

Камерън иска таван на имигрантите

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че смята да поиска лимит за работниците от Европа и ще направи намаляването на имиграцията основен приоритет при предоговарянето на отношенията на Великобритания с Брюксел. В интервю за Би Би Си той каза, че страната му трябва да промени начина, по който имигрантите кандидатстват за социални помощи, както и броя на пристигащите на работа хора в страната. Камерън заяви, че всички опции са на масата във връзка с определянето на лимит за броя на имигрантите от новоприсъединилите се държави членки на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай