ЕК може да спре над 2 млрд. евро за Унгария

Подобна опасност грози и Чехия

ЕК може да спре над 2 млрд. евро за Унгария | StandartNews.com

Брюксел. "Европейската комисия спря да отпуска финансова помощ на Унгария по няколко програми, след като откри нередности в начина, по който Будапеща управлява средствата за развитие", каза говорител на Европейската комисия пред Ройтерс.

"Еврокомисията може да потвърди, че временно е спряла някои плащания за Унгария от структурните фондове на ЕС... заради съществени недостатъци, установени при проверки на комисията в системите за управление и контрол по осем оперативни програми", каза Джонатан Тод.

Той отбеляза, че точната сума ще зависи от резултата от преговорите между Брюксел и унгарските власти, а срещата вероятно ще се състои този месец.

В понеделник от пресцентъра на премиера на Унгария Виктор Орбан заявиха, че ЕС е спрял 13 от 15 програми, финансирани с пари на ЕС, включително проекти за пътна инфраструктура и програми за социално сближаване.

В началото на седмицата Янош Лазар, началник на кабинета на премиера Виктор Орбан, заяви, че правителството води преговори с Брюксел, за да си върне достъпа до фондове.

Будапеща заяви, че ще бъде готова да приеме глоба в размер на между 50 и 100 млрд. форинта ($ 443 милиона), за да си възвърне достъпа до парите, което са от жизненоважно значение за икономиката на централната европейска страна.

По думите на Лазар страната може да изгуби 600 милиарда форинта (2 милиарда евро) еврофинансиране тази година заради недостатъци в контрола. "В момента ЕС не финансира 13 от 15-те програми, управлявани от Националната агенция за развитието... защото има проблеми с тези 13 програми", каза Лазар.

Тод обаче поясни, че наказанието на Унгария е само част от споменатите от Лазар 2 милиарда евро.

"До момента няма сигнали за корупция или измама, а по-скоро това е системен проблем, свързан с контролните механизми, които за съжаление не работят добре в момента", заяви служител на ЕК, който пожела анонимност, тъй като не е упълномощен да говори от името на Комисията.

Чехия може да загуби 25 милиарда крони (968 милиона евро) финансиране от Европейския съюз тази година, ако не управлява правилно и не ускори проектите, предупреди министерството на развитието, признавайки за потенциална дупка в публичните финанси, предаде "Ройтерс".

Евентуална загуба на средства тази година може да попречи на сегашната цел на правителството да намали бюджетния дефицит под определения от ЕС таван от 2% от БВП или може да наложи да се спестява от друго място.

Подобен сценарий ще окаже допълнителен натиск върху икономиката, която плахо започва да се измъква от рецесията и в същото време е заплашена от политическата криза, последвала голям корупционен скандал и оставка на премиера Петър Нечас. Кабинетът, назначен от президента Милош Земан, също подаде оставка, разчиствайки пътя към предсрочни избори. Бюджетът за 2013 г. предвижда дефицит от 2.6% от БВП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай