Петък,

ЕК: Българите и румънците са полезни за икономиката

От: Failed to load user -
3663
ЕК: Българите и румънците са полезни за икономиката
A
A
A

Брюксел. Българските и румънските граждани имат съществен принос за икономическия растеж на Германия и премахването на трудовите ограничения за тях от 2014 г. не представлява „никаква заплаха". Това заяви еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и интеграцията Ласло Андор в интервю за германското списание „Шпигел", цитиран от бТВ.

Той дори подчертава, че вижда само положителни страни на имигрантския поток от двете държави към Германия, чиято икономика е в растеж и има много незаети места.

Мнозинството от румънците и българите, намиращи се в Германия, „работят, имат важен принос за икономическия растеж, плащат такси и социални осигуровки", подчерта еврокомисарят.

Той отхвърли твърденията на германския вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих, според когото „всеки, който идва в Германия, за да получава социални помощи, трябва да бъде връщан обратно".

„Не е работа на министъра на вътрешните работи да се занимава с такива проблеми. С тях се занимава министърът на труда. И ако румънците и българите не намерят работно място в Германия и прибягнат до социални помощи, те имат право да останат само три месеца. Това е европейско правило, няма нужда от предупреждения в този смисъл", подчерта Ласло Андор.

По отношение на опасенията на някои кметове на германски градове от възникване на социални проблеми заради новодошлите и липсата на средства, еврокомисарят призова за солидарност и обеща помощ от ЕС.

„Призовавам за солидарност в Германия. Градовете, които се намират под натиск, трябва да бъдат подкрепени. И Брюксел може да помогне. Имаме много структурни фондове", посочи европейският представител.

На въпрос колко румънци и българи могат да пристигнат в Германия догодина, Андор прогнозира, че броят им може да достигне около 72 000 души, с 1000 повече отколкото през 2012 г.

Австрия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Малта и Великобритания все още налагат ограничения на пазара на труда за българите и румънците.

През декември 2012 г. Европейската комисия се съгласи Испания повторно да въведе трудовите ограничения за румънски работници заради икономическата и финансова криза. Ограниченията ще бъдат премахнати от всички членки на ЕС на 1 януари 2014 г.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички