Едуард Сноудън дава показания пред ЕП

Едуард Сноудън дава показания пред ЕП | StandartNews.com

Страсбург. Лидерите в Европейския парламент са се съгласили да позволят на Едуард Сноудън да отговори на техни въпроси чрез видео, въпреки усилията на някои консервативни парламентаристи да блокират свидетелските показания от страх, че това може допълнително да навреди на транс -атлантическите отношения, предадоха световните агенции.

Според решението на съвета, който включва лидерите на парламентарните групи и председателя на ЕП, Сноудън ще отговаря на въпроси на депутатите, зададени предварително в писмен вид. Не се предвижда възможност той да бъде подложен на кръстосан разпит. Поява пред евродепутатите на бившия сътрудник на АНС, който е издирван от САЩ за държавна измяна, може да се състои най-рано следващата седмица, се посочва в съобщението.

След решението на председателския съвет лидерът на Групата на европейските консерватори и реформатори (ЕКР) Мартин Каланан заяви, че съветът не е предотвратил предоставяне "на свободна платформа на издирван беглец, с което да заплаши допълнително обществената сигурност". Каланан добави, че "ако парламентът чак толкова иска да изслуша Сноудън", е можело това да стане при закрити врата, а не публично. Евродепутатът се възмущава, че "издирваният престъпник" няма да да бъде разпитван пряко поради опасения за неговата сигурност, като същевременно се пренебрегват "опасенията за обществената сигурност".

Говорителят на ЕКР по правните и вътрешнополитическите въпроси Тимъти Къркхоуп окачестви парламентарната комисия, разследваща дейността на АНС, като "самоназначила се" и лишена от желание да установи фактите. По думите му тази комисия е "едностранчива предубедена говорилня на левицата и крайната левица, която надвиква всеки, който иска да оцени тези обвинения [на Сноудън] с трезв ум", пише в съобщението на пресслужбата на ЕП.

Както посочва ИТАР-ТАСС, по-рано са се появявали съобщения, че укриващият се в Русия Едуард Сноудън ще запише видеообръщение, в което да отговори на въпросите на евродепутатите. Изключен бил вариантът за пряк видеомост, защото така можело да бъде установено неговото местонахождение, което според руската агенция е "крайно нежелателно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай