Белгия коронова новия си крал Филип

Белгия коронова новия си крал Филип | StandartNews.com

Брюксел. Новият крал на Белгия Филип положи клетва в 13.10 ч. българско време на церемонията по коронацията си, след като крал Албер II подписа акта за абдикацията си в 12.00 ч. българско време. 21 юли е националният празник на Белгия.

В събота, в навечерието на церемонията, Албер II произнесе последната си кралска реч пред народа. "Ще ме попитате в момента, в който предавам властта, какви са желанията ми за бъдещето. Единственото ми желание е Белгия да запази своята единност", каза кралят в емоционалното си обръщение.

Крал Албер носи голяма заслуга за тази единност, обединявайки една двуезична държава. Напрежението между северната част, говореща фламандски (холандски), искаща повече независимост и произвежда повечето от благата, и по-бедната френскоговоряща южна част, се засилва в светлината на смяната на монарха.

В речта си още кралят призова белгийците да подкрепят Филип и съпругата му Матилд. "Те са отлична двойка, която ще служи добре на държавата и имат моето пълно доверие", каза той. 

Крал Албер обяви намеренията си да слезе от трона в началото на месеца, като обясни решението си с нестабилно здраве. Той изигра ролята на балансьор и медиатор по време на продължилата близо две години политическа криза в Белгия през 2010-2011 г.

Улиците в цялата страна са декорирани с националния флаг, а магазините преливат от сувенири, докато нацията се готви за този исторически момент. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай