Азаров: Русия е причината да се откажем от ЕС

Азаров: Русия е причината да се откажем от ЕС | StandartNews.com

Киев. Русия е причината за решението на Украйна да се откаже от подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, призна украинският премиер Микола Азаров, предаде АФП.

По думите на Азаров, Русия е предложила да бъде отложено подписването, което трябваше да стане тази седмица във Вилнюс, и вместо това да започнат преговори между Москва и Киев.

Пред репортери в украинската столица Азаров съобщи, че през декември неговата страна ще започне преговори с Русия за създаване на "пътна карта" за възобновяване на двустранните отношения, добавя Ройтерс.

Той подчерта, че Киев не е приключил разговорите с Москва за отпускане на нов руски кредит.

Според Азаров Украйна не иска да се превръща в "бойно поле" между ЕС и Русия, която иска да включи Украйна в митнически съюз от бивши съветски републики. Микола Азаров обяви още, че президентът Виктор Янукович ще присъства на срещата на върха с ЕС в четвъртък и петък, за да обсъди възможността за тристранни преговори с участието на Русия по икономическите проблеми на Украйна.

Междувременно говорителката на молдовското правителство Лилиан Вицу съобщи, че на срещата на върха на програмата "Източно партньорство" във Вилнюс Молдова и ЕС ще парафират двустранното споразумение за асоцииране на Кишинев към Съюза, предаде ИТАР-ТАСС. По думите й молдовската делегация ще бъде оглавявана от премиера Юрие Лянка и в състава й ще бъдат външният министър Наталия Герман, вицепремиерът и министър на икономиката Валериу Лазар, представители на вътрешното министерство и на други молдовски ведомства.

В столицата на Литва молдовската делегация ще парафира и текста на споразумението с ЕС за създавана на зона за свободна търговия. Правителството на Молдова смята, че неопределената ситуация около Украйна на пречи на отношенията между Кишинев и Брюксел. "С уважение се отнасяме към решението на Украйна да спре подготовката за споразумението за нейното асоцииране с ЕС. Но ние направихме своя избор и той остава непроменен - това е моделът на европейската интеграция като приоритетен модел на развитие", каза премиерът Лянка пред ИТАР-ТАСС.

Агенцията подчертава, че според последни анкети в молдовското общество има поравно привърженици на споразумението с ЕС и на влизането на Молдова в Митническия съюз, ръководен от Москва. Този месец в Молдова имаше многохилядни митинги за и против евроинтеграцията.

ЕС е загрижен за Тимошенко

Научихме с тревога за обявената от бившия министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко гладна стачка. Това заяви на пресконференция Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън.тя добави, че не се предвижда представител на Русия да участва в предстоящата в края на тази седмица среща на държавните и правителствените ръководители от ЕС с техните колеги от страните от Източното партньорство (Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна).

Срещата във Вилнюс е между ЕС и неговите шестима източни партньори, поясни говорителят. Няма място за трети партньор в двустранни преговори, заяви Кочиянчич, попитана за оценка на изразената готовност Москва да се включи в разговорите между Брюксел и Киев по повод подписването на споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС.

Говорителят още веднъж повтори позицията, че предложенията на ЕС към Киев за подписване на споразумението, което украинските власти замразиха по-рано, остават в сила.

Ще останем в конструктивен контакт с Киев, очакваме на срещата във Вилнюс да бъде утвърдена декларация, че ЕС и страните от Източното партньорство ще вървят към политическо сътрудничество и икономическо сближаване, добави тя.

Русия отхвърли критиките на ЕС

Говорител на руския президент Владимир Путин заяви, че Европейският съюз не е прав да критикува Москва за решението на Украйна да спре подготовката за споразумение за асоцииране със съюза.

"В този случай е неуместно да се говори за какъвто и да е вид натиск", подчерта Дмитрий Песков. По думите му Путин многократно е заявявал руската позиция, че Москва ще приветства всяко решение на Киев.

Изказването му дойде, след като в понеделник ЕС остро критикува руския натиск върху Украйна да се откаже от споразумението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай