Андрей Ковачев: Трябват ни положителни сигнали от Македония

Андрей Ковачев: Трябват ни положителни сигнали от Македония | StandartNews.com

Страсбург. В пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург се проведе разгорещен дебат по изготвянето на резолюция за напредъка на Република Македония по старта на преговори за членство в Европейския съюз.

"Приемете протегнатата ръка и нека подпишем договора за добросъседство", с тези думи евродепутатът Андрей Ковачев отправи призив към политиците в Република Македония по време на дебата.

Ръководителят на българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП заяви, че сме били на крачка от такова подписване. "Българският министър-председател отиде специално за това в Скопие. Не може да не сме разочаровани, че не успяхме. На нас ни трябват положителни сигнали", посочи Ковачев.

Д-р Андрей Ковачев се обърна към политиците в Скопие със следните думи: "Ако наистина искате македонските граждани да имат европейско бъдеще, трябва да преосмислите вашата политика относно налагането на национална идентичност, базирана на манипулиране на историята на съседни държави и нарушаване на правата на българите в Република Македония".

Според българския евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, "трябва да излъчим сигнал за нашето искрено желание, гражданите на Република Македония от всички етнически групи да имат, колкото се може по-бързо, европейско бъдеще". Той е категоричен, че това зависи от волята на политиците в Скопие за добри отношения със съседите и че само думи не са достатъчни.

Андрей Ковачев изтъкна, че "България повече от 7 години се опитва да получи разрешение да възстанови някои от своите военни гробища и паметници, като този на взривения гроб през 1966 г. на полковник Каварналиев, но отговор, въпреки международните спогодби, които предвиждат такова разрешение, няма".

"Безотговорност е, г-н Груевски, да възпитаваме младите поколения на Балканите в заблуда и омраза към най-близките си. Това не е пътят към помирение и европейско бъдеще. Не можем да допуснем това", заяви г-н Ковачев.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват резолюцията по напредъка на Република Македония, като се очаква за пореден път да препоръчат съвместно честване на общите исторически събития и герои със съседите.

След вота на ЕП в Страсбург предстои заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни, на което ще се обсъди дали да се даде дата за начало на преговори за членство на югозападната ни съседка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай