Понеделник,

Андрей Ковачев: Трябват ни положителни сигнали от Македония

От: Failed to load user -
1692
Андрей Ковачев: Трябват ни положителни сигнали от Македония
A
A
A

Страсбург. В пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург се проведе разгорещен дебат по изготвянето на резолюция за напредъка на Република Македония по старта на преговори за членство в Европейския съюз.

"Приемете протегнатата ръка и нека подпишем договора за добросъседство", с тези думи евродепутатът Андрей Ковачев отправи призив към политиците в Република Македония по време на дебата.

Ръководителят на българската делегация в Групата на ГЕРБ/ЕНП заяви, че сме били на крачка от такова подписване. "Българският министър-председател отиде специално за това в Скопие. Не може да не сме разочаровани, че не успяхме. На нас ни трябват положителни сигнали", посочи Ковачев.

Д-р Андрей Ковачев се обърна към политиците в Скопие със следните думи: "Ако наистина искате македонските граждани да имат европейско бъдеще, трябва да преосмислите вашата политика относно налагането на национална идентичност, базирана на манипулиране на историята на съседни държави и нарушаване на правата на българите в Република Македония".

Според българския евродепутат, който е и заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП, "трябва да излъчим сигнал за нашето искрено желание, гражданите на Република Македония от всички етнически групи да имат, колкото се може по-бързо, европейско бъдеще". Той е категоричен, че това зависи от волята на политиците в Скопие за добри отношения със съседите и че само думи не са достатъчни.

Андрей Ковачев изтъкна, че "България повече от 7 години се опитва да получи разрешение да възстанови някои от своите военни гробища и паметници, като този на взривения гроб през 1966 г. на полковник Каварналиев, но отговор, въпреки международните спогодби, които предвиждат такова разрешение, няма".

"Безотговорност е, г-н Груевски, да възпитаваме младите поколения на Балканите в заблуда и омраза към най-близките си. Това не е пътят към помирение и европейско бъдеще. Не можем да допуснем това", заяви г-н Ковачев.

По-късно днес евродепутатите ще гласуват резолюцията по напредъка на Република Македония, като се очаква за пореден път да препоръчат съвместно честване на общите исторически събития и герои със съседите.

След вота на ЕП в Страсбург предстои заседание на Европейския съвет на 27 и 28 юни, на което ще се обсъди дали да се даде дата за начало на преговори за членство на югозападната ни съседка.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички